Wanneer overgang van slaapzak naar dekbed - Little Sleepers


Little Sleepers

Wanneer overgang van slaapzak naar dekbed

Overgang slaapzak dekbed

Wanneer is het tijd voor de overgang van een slaapzak naar een dekbed? Vanaf het moment dat kindjes worden geboren, is een (inbaker-)slaapzak de meest gebruikte keuze om je kindje warm te houden tijdens het slapen. Er komt een moment dat de slaapzak te klein wordt en een dekbed een logischere keuze is. In deze blog leg ik uit wanneer je die overgang het beste kan maken, en hoe je je hierop voorbereidt.

Waarom kies je voor een slaapzak

In de eerste levensjaren van je kindje is een slaapzak de meest logische keuze. Allereerst omdat het veilig is. De slaapzak zit om het lichaam van je kindje gevormd. Er zijn geen losse onderdelen die daarbij voor verstikking kunnen verzorgen. Bij een dekbed of lakentje is dat anders. Dat kan tegen het hoofd van je kindje terecht komen, of je kindje kan eronder schuiven. Zeker als je kindje fysiek nog niet zo sterk is, kan dit heel gevaarlijk zijn.

Een slaapzak is daarnaast praktisch, omdat de temperatuur hierbij het meest constant blijft. Een dekbed kan van je kindje afglijden, bij een slaapzak gebeurt dat niet. Er is daarmee geen risico dat je kindje het ‘s nachts koud krijgt. Super handig! Daarnaast geeft een slaapzak een gevoel van geborgenheid. De huid is ons grootste orgaan en een (inbaker-)slaapzak geeft een warm en vertrouwd gevoel aan je kindje. Ondanks dat het voor ons soms lijkt alsof er iets mist in bed, je kindje weet niet beter.

Wil je weten welke slaapzakken ik adviseer? Kijk dan op de pagina met aanbevolen producten.

Wanneer ga je over naar een dekbed

Rond de leeftijd van twee jaar worden de meeste slaapzakken te klein, het is dan logisch om over te gaan naar een dekbed. Je kindje wordt ook wat zwaarder en daarmee kan het fijn zijn als zij (gedeeltelijk) zelf in- en uit bed kunnen gaan. Ik adviseer niet eerder dan de leeftijd van drie jaar over te gaan naar een peuterbed of éénpersoonsbed. Tot deze leeftijd begrijpen kinderen de ‘spelregels’ die bij een groot bed komen kijken meestal niet. De kans is een stuk groter dat je kindje regelmatig uit bed komt terwijl je dat niet wilt, of uit bed valt.

Op de leeftijd van twee jaar is een peuterdekbed dan ook het fijnste. Deze past in het ledikant. Een hoofdkussen is hierbij nog niet direct nodig, maar als je kindje het graag wilt kan je een dun kinderkussen in het bed leggen. Vanaf de leeftijd van drie jaar wordt een hoofdkussen wel belangrijk. Rond de leeftijd van drie jaar is je kindje meestal klaar voor de overgang naar een groot bed. Daar schreef ik eerder deze blog over. Een groot dekbed is dan meestal comfortabeler.

Voorbereiden van de overgang van slaapzak naar dekbed

Er zijn kindjes die de overgang van een slaapzak naar een dekbed lastig vinden. De slaapzak is een sterke en positieve slaapassociatie, ze zijn het gewend. De slaapzak hoort bij het ritueel en ineens ontbreekt daar iets. Zeker in het brein van een peuter, kan dat voor onrust zorgen. Het kan helpen om vooraf veel te praten over de overgang en je kindje te betrekken. Ga bijvoorbeeld samen een leuke pyjama en mooi dekbedovertrek uitzoeken. Op die manier zal je kindje enthousiaster worden van het idee.

Als je kindje het lastig blijft vinden kan het helpen om je kindje eerst een tijdje in een slaapzak, onder het dekbed te laten slapen. Op die manier kan hij of zij rustig wennen aan het slapen met een dekbed. Op termijn zal de slaapzak niet meer lekker zitten en kan je deze uitlaten.

Blijft slapen lastig?

Het kan zijn dat jouw peuter de overgang erg lastig vindt, en dat daarmee slaapproblemen ontstaan. Je kindje valt bijvoorbeeld lastiger in slaap of komt ‘s avonds en ‘s nachts veel zijn of haar bed uit. Als je graag hulp wilt bij het oplossen van deze situaties, kan een consult goed helpen. Graag leg ik jou uit wat je kan doen om dit gedrag op een positieve en liefdevolle manier om te buigen. Maak een afspraak als je hiermee aan de slag wilt. Ik geef advies voor kindjes in de leeftijd van 0 tot 5 jaar.