Overgang van slaapzak naar dekbed - Little Sleepers


Little SleepersOvergang van slaapzak naar dekbed

Overgang van slaapzak naar dekbed

Wie mij al langer volgt, weet dat ik een groot fan ben van een slaapzak als slaaptool voor je kindje. Het is veilig, houdt de temperatuur constant en geeft een gevoel van geborgenheid. Toch komt er een moment dat je kindje uit de slaapzak groeit en de overgang naar een (peuter)dekbed noodzakelijk is. In deze blog leg ik je uit wanneer dat ongeveer is en hoe je die overgang makkelijk maakt.

Wanneer is de overgang van slaapzak naar dekbed

Slaapzakken kan je kopen in verschillende maten. Ze zijn er al voor de allerkleinste kindjes, in verschillende printjes en maten. In de eerste maanden adviseer ik een inbakerslaapzak. Voor een extra geboren gevoel zijn de meeste kindjes goed geholpen met de inbakerslaapzak van Pacco. De armpjes blijven hier strak langs het lichaam, dat is ideaal.

Als je kindje ouder is dan vier maanden of gaat rollen, adviseer ik te stoppen met inbakeren en over te gaan naar een gewone slaapzak. Zelf vind ik de Puckababy vier seizoenen slaapzak ontzettend fijn. Het is een flinke investering, maar je kindje kan er van de leeftijd van zes maanden tot 2.5 jaar mee doen. Ideaal toch?

Rond de leeftijd van twee jaar groeien de meeste kindjes uit hun slaapzak, een dekbed is dan meer geschikt. Ook krijgen kindjes de behoefte om nog vrijer te bewegen en vinden zij een pyjama dan fijner (of stiekem gewoon veel leuker!).

Wat voor dekbed is geschikt?

Op de leeftijd van twee jaar adviseer ik je kindje nog in een ledikant te laten slapen. De overgang naar een (peuter)bed adviseer ik pas te doen rond de leeftijd van drie jaar. Ik schreef eerder deze blog over de overgang van een ledikant naar een groot bed. Om je kindje zo veilig mogelijk te laten slapen adviseer ik dan ook een peuterdekbed te gebruiken in het ledikant. Een groot dekbed hierin is niet veilig, je kindje kan er onder terecht komen en bekneld raken. Een hoofdkussen is op de leeftijd van twee jaar nog niet direct noodzakelijk, maar een plat en zacht kinderkussen mag wel. Dit peuterdekbed met peuterkussen van Petite Amélie is bijvoorbeeld heel geschikt en van goede materialen.

Wat kan je doen om je kindje voor te bereiden op de overgang van slaapzak naar dekbed

Allereest is het fijn om je kindje uit te leggen wat er gaat gebeuren. Want vergis je niet, kindjes kunnen op de leeftijd van twee jaar al veel meer begrijpen dan jij denkt. Betrek je kindje in het proces. Zoek bijvoorbeeld samen een leuk dekbedovertrek uit, of maak samen het bed op. Vertel aan je kindje dat je super trots bent dat hij/zij zo groot is, dat hij/zij nu net zo’n lekker dekbed krijgt als papa en mama.

Oefen veel met het terugtrekken van het dekbed. Laat zelf zien hoe jij dit doet in bed en speel dat na in het bed van je kindje. Vindt je kindje het spannend? Dan kan je jouw kindje ook eerst nog in de slaapzak laten slapen, samen met het dekbed. Op deze manier kan je kindje rustig wennen. Als je kindje aan het dekbed gewend is, laat je de slaapzak uit en is een pyjama voldoende.

Wil je meer leren?

In de Sleep Academy gaan we in de eerste week in op de slaapbasis van je kindje. We bespreken alle externe factoren die slaap kunnen beïnvloeden. Denk aan licht, geluid, voeding, kleding, temperatuur en nog veel meer. Iets voor jou? Je vindt alle informatie via www.littlesleepers.nl/sleepacademy

*In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Jij betaalt niets extra’s, maar ik krijg een percentage van het bedrag waarvoor jij iets koopt. Ik adviseer altijd producten die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta.