Tips om een ziek kindje goed te laten slapen - Little Sleepers


Little SleepersTips om een ziek kindje goed te laten slapen

Tips voor slaap bij ziek zijn

We zitten alweer volop in de herfst en de kans is aanwezig dat je kindje soms verkouden of ziek is. Vaak slaapt je kindje daardoor helaas wat minder goed. Ademen of een speen gebruiken is lastiger en je kindje heeft jouw nabijheid meer nodig. Als je kindje ziek is gaan alle ‘regels’ wat betreft slaapgedrag overboord. Geef je kindje alle liefde, aandacht en knuffels die het nodig heeft. Zo kom je deze periode zo snel en goed mogelijk door. Voldoende slaap zal er voor zorgen dat je kindje zo snel mogelijk opknapt. In deze blog leg ik uit wat tijdens een periode van ziek zijn normaal slaapgedrag is, en geef ik tips om een ziek kindje goed te laten slapen.

Slaapgedrag als je kindje ziek is

Als je ziek bent en zeker als je koorts hebt moet het lichaam hard werken om het virus of de bacterie te bestrijden. Het is daarom heel normaal dat je kindje meer of minder slaap nodig heeft. Als je kindje flink ziek is gaan alle regels wat betreft totale slaapuren dus overboord. Laat je kindje slapen als het moe is, er is geen limiet en vertrouw erop dat dit vanzelf weer bijtrekt als je kindje opknapt. Probeer bij een lichte verkoudheid maximaal een half uur tot een uur aan te houden om te voorkomen dat het dag- en nachtritme volledig wordt omgedraaid.

Ritme van een ziek kindje

Het is fijn voor jezelf en voor je kindje als je ongeveer hetzelfde ritme kan aanhouden van wakker worden, dutjes en bedtijd als normaal. Het volgen van een (natuurlijk) ritme is voor zowel kinderen als volwassenen heel gezond, dat geldt ook tijdens een periode van ziek zijn. Daarnaast is het makkelijker om na de periode waarin je kindje ziek is geweest terug te gaan naar een normaal ritme. Omdat je kindje waarschijnlijk behoefte zal hebben aan meer slaap houd je vooral dezelfde starttijden van dutjes aan. De wakkertijd, dus de periode dat je kindje maximaal wakker is tussen dutjes, zal korter zijn dan normaal.

Slaapplek

De kans is groot dat je kindje jou extra opzoekt om te knuffelen en jouw nabijheid nodig heeft als ze zich ziek voelen. Het is prima als je kindje op je, bij je of naast je wilt slapen. Ook ‘s nachts. Geef al die liefde en aandacht vooral en vertrouw erop dat je hiermee geen ‘slecht’ slaapgedrag stimuleert. Je kindje heeft je nodig en het is het allerbelangrijkste dat je kindje zich veilig en gerustgesteld voelt. Samen slapen is echter niet noodzakelijk voor een goed herstel. Het is prima als je jouw kindje in zijn of haar eigen bed laat slapen, probeer regelmatig te controleren of het goed gaat met je kindje. Job is soms heel verkouden en slaapt ook met koorts gewoon in zijn eigen bed. Ik blijf dan bijvoorbeeld wat langer naast hem zitten of leg hem slapend weg. Uiteindelijk slapen we zo allemaal het beste en weet ik zeker dat Job hierdoor ook het snelste herstelt. Dat is per kindje en gezin heel verschillend, dus volg vooral je eigen gevoel en doe wat voor jullie op zo’n moment werkt.

Tips voor makkelijker slapen

Als jouw kindje een verstopte neus heeft of veel hoest dan is slapen ontzettend lastig. Te weinig zuurstof krijgen zal er voor zorgen dat in- en doorslapen lastiger is. Je kindje zal dan waarschijnlijk vaker getroost moeten worden of graag bij je willen zijn. Ik geef je een aantal tips om de nachtrust van je kindje te verbeteren als ademen lastig is:

  • Je kan het matras van je kindje iets schuiner leggen door er bijvoorbeeld een handdoek onder te leggen, dit zorgt er voor dat de luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en je kindje makkelijker kan ademen.
  • Laat je kindje lang en warm douchen of badderen zodat de stoom de luchtwegen wat vrijer kan maken.
  • Een halve ui onder het bed zorgt er voor dat de luchtwegen vrij blijven. Ook middeltjes zoals Luuf kunnen hierbij goed ondersteunen.
  • Het is heel belangrijk om de kamer regelmatig te ventileren zodat de luchtvochtigheid goed blijft, hierdoor is ademen makkelijker.
  • Zorg er voor dat spenen, knuffels en slaapzakken regelmatig worden gewassen.
  • Let er op dat je kindje voldoende drinkt en overleg indien nodig met een apotheek of huisarts welke medicijnen je kan gebruiken.

Beter worden na ziek zijn

Heb je het idee dat je kindje beter wordt en opknapt? Het kan nog wel tot een week duren voordat je weer in het normale voed- en slaapritme zit. Geef dit dus echt even de tijd. Je kindje kan ook in deze periode nog wat meer slaap nodig hebben dan normaal. Als je kindje weer vrolijk en actief wordt zal dat ook het moment zijn waarop je het oude ritme weer kan gaan aanhouden. Houd goed de (over-)vermoeidheidssignalen van je kind in de gaten en draai het ritme geleidelijk terug. Soms gaat dit vanzelf, maar vaak hebben kindjes hier ook wat extra hulp bij nodig. Bijvoorbeeld door je kindje ‘s ochtends of na dutjes wakker te maken op een vast tijdstip.

Blijft slapen na het ziek zijn lastig?

Hopelijk heb je wat aan deze tips om een ziek kindje goed te laten slapen. Het e-book met voorbeeldritmes kan goed helpen om je kindje weer in een fijn ritme te krijgen na een periode van ziek zijn. Aan de hand van een schema en totale slaapuren kan je snel wat meer rust en structuur creëren. Als je liever persoonlijk advies wil raad ik je aan om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen met me.