De meeste moeders hebben na de bevalling nog 10-12 weken zwangerschapsverlof voordat ze weer aan het werk gaan. Sommige ouders plakken hier nog een vakantie of verlofperiode achteraan om deze periode iets te verlengen, maar de meeste kindjes gaan rond de leeftijd van drie maanden voor het eerst naar de opvang. Meestal worden er minimaal twee wenmomenten gepland in overleg met de opvang. Dit zijn korte momenten waarop je kindje even naar de opvang gaat, zodat zowel je kindje, de medewerkers als jijzelf aan de nieuwe situatie kunnen wennen.

Mijn ervaring met het kinderdagverblijf

Zelf heb ik in 2009 de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik bij diverse kinderopvang locaties gewerkt, zowel voor kinderen met een beperking als reguliere kinderdagverblijven en naschoolse opvang. Ook tijdens mijn vervolgstudie (iets heeeeel anders, Toeristisch Management) ben ik in de kinderopvang blijven werken. Ik vond het ontzettend vrolijk en gezellig werk, heel leuk om dagelijks met kindjes, collega’s en ouders in contact te zijn. Een dag vloog voorbij! Toch vond ik er niet genoeg uitdaging en ben ik op dat moment een andere richting op gegaan. De kinderopvang is natuurlijk heel gestructureerd, dat is wat kindjes nodig hebben, maar ik zocht uiteindelijk toch iets met minder voorspelbaarheid en meer dynamiek. De kinderopvang is wat mij betreft nog steeds een hele fijne branche en plek vol gezelligheid en enthousiasme. Het is dus niet geheel vreemd dat ik uiteindelijk bij het werk als kinderslaapcoach terecht ben gekomen.

Job ging toen hij 15 weken oud was voor het eerst naar de opvang. Hij is één dag per week bij mijn ouders thuis en twee dagen per week op een kinderdagverblijf. Ik ben 1,5 dag per week thuis en Jordy ook een halve dag, dit vinden wij een super fijne balans en ik zou niet willen dat mijn kindje meer dan de helft van de week op een opvanglocatie is. We hebben een kleinschalig kinderopvang gekozen in onze woonplaats. Het grote voordeel daarvan is de flexibiliteit, we kunnen Job makkelijk op andere dagen brengen en altijd eerder of later halen en brengen als dat nodig is. Er is snel overleg en we zien altijd dezelfde gezichten. Ziekte of vakanties worden door de vaste medewerkers opgevangen. Dat vind ik heel fijn en Job gaat er dan ook altijd vrolijk naar toe.

Tips om de overgang soepel te laten gaan

Bij een kinderdagverblijf of gastouder zal er waarschijnlijk een standaard vragenlijst zijn waar de intake mee wordt gedaan. Er wordt dan uitgebreid gevraagd naar het ritme en de (slaap)gewoonten van je kindje. Het is fijn om deze slaapgewoonten ook met een familielid of andere oppas te bespreken als je kindje daar naar toe gaat. Om je voor te bereiden kan je alvast nadenken over onderstaande vragen:

  • Wat is het ritme van je kindje? 
  • Hoe herken je dat je kindje moe is?
  • Wat zijn de (bedtijd)rituelen voor het slapen gaan?
  • Hoe wordt je kindje graag getroost? 
  • Waar slaapt je kindje thuis?
  • Wat heeft je kindje aan in bed? 
  • Gebruikt je kindje een speen, knuffel, white noise of andere slaaphulpmiddelen?
  • Kan je kindje goed tegen omgevingsgeluiden?
  • Wat is jullie manier van opvoeden en hoe zou je willen dat de opvang reageert als je kindje niet wilt slapen?

Conclusie tips wennen bij kinderdagverblijf

Als ouder wil je de overgang graag zo soepel mogelijk maken. Het is meestal een spannende fase waarbij het fijn is als je er vertrouwen in hebt dat het goed gaat. Je maakt het hiermee voor jezelf en je kindje makkelijker. Het is fijn als je de juiste spullen mee hebt en als er een goede slaapbasis is bij je kindje. Daarnaast is het handig om vooraf na te denken over de slaapgewoonten van je kindje zodat je voor een optimale overdracht kan zorgen. Een uitgebreide uitleg en meer tips vind je in mijn e-book ‘Slapen op de opvang’ die vanaf 9 september a.s. te koop zal zijn via mijn webshop.

Heb je behoefte aan meer slaaptips?

Download dan mijn gratis e-book. Of volg me op Instagram, hier deel ik meerdere keren per week mijn tips en ervaringen. Lees één van mijn andere berichten op mijn blog of kijk eens bij mijn gratis downloads. De e-books die je in de webshop kan vinden zijn super geschikt om zelf aan de slag te gaan. Wil je advies op maat? Kijk dan eens bij mijn diensten.