Uitgerust de feestdagen door - Little Sleepers


Little SleepersUitgerust de feestdagen door

Feestdagen 2021

Jingle bells, jingle bells, het is eind december en de feestdagen staan voor de deur! Hopelijk ben je de weken van het sinterklaasfeest zonder al te veel stress en spanning doorgekomen. Komend weekend vieren de meeste gezinnen kerst en volgende week oud & nieuw. Deze feestdagen kunnen best overweldigend zijn voor kindjes. Veel prikkels, later naar bed, het vuurwerk ‘s avonds laat of misschien wel wat nachtjes logeren? Voor je het weet is iedereen gestrest en moe, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. In deze blog geef ik je tips om de feestdagen ontspannen en uitgerust door te komen.

Prikkels tijdens de feestdagen

De feestdagen kunnen voor een kindje best overweldigend zijn. Veel mensen, harde geluiden, een ander eetpatroon en misschien wel een andere slaapplek. Het is heel normaal als je kindje daar niet zo goed op reageert. Juist de hele temperamentvolle óf gevoelige kindjes zijn vatbaar voor slaapproblemen. Een temperamentvol kind kan zichzelf lastig reguleren, een heel gevoelig kind zal snel reageren op verandering. In beide gevallen ontstaat dan overprikkeling en waarschijnlijk oververmoeidheid. Kinderen gaan huilen, worden vervelend, willen niet eten of niet slapen. Het is daarom belangrijk om de behoeften van je kindje in de gaten te houden. Probeer na te denken over een goede balans tussen rust en activiteiten, zowel thuis als buitenshuis. Geef je kindje de ruimte om af en toe alleen te zijn of tot rust te komen, bijvoorbeeld door samen een rustige activiteit te doen zoals lezen of puzzelen. Bij hele jonge kindjes kan het fijn zijn om je tijdens voedingen en dutjes af te zonderen in een rustige ruimte.

Later naar bed

Probeer bij kinderen onder de leeftijd van twee jaar hetzelfde ritme aan te houden, ook op een andere plek of onderweg. Plan je reistijd bewust en leg je kindje ook in een andere omgeving op tijd op bed. Op deze leeftijd, en zeker tot aan de leeftijd van één jaar, is de kans op oververmoeidheid groot. De gevolgen daarvan kan je nog dagen merken en als je meerdere feestdagen wat leuks wilt doen is dat niet fijn. Heb je een kindje dat ouder dan twee jaar is? Dan is een andere bedtijd voor een keer helemaal niet erg. Houd hier zoveel mogelijk rekening mee in de dag ervoor en de dag erna, geef je kindje de tijd om uit te rusten en bij te komen. Uitslapen is dan ook prima, maar probeer de rest van de dag weer het normale ritme aan te houden als het gaat om dutjes en bedtijd. Zo voorkom je dat het ritme verschuift.

Uit logeren

Blijven jullie ergens slapen of gaat je kindje uit logeren? Probeer de slaapsituatie van thuis dan zo veel mogelijk na te bootsen. Neem een eigen slaapzak, knuffel en eventueel een speen mee. Ook een eigen lakentje voor in een campingbedje of ledikant kan fijn zijn, daar zit de geur van thuis aan. Houd zo veel mogelijk hetzelfde ritme en bedtijdritueel aan als thuis.

Adviezen voor oud & nieuw

De jaarwisseling kan best even spannend zijn voor kindjes. Er is visite, misschien wel wat vuurwerk en er zijn genoeg prikkels waar je kindje lekker wakker van kan liggen. ⁣Ik geef je per leeftijd tips wat je het beste met slaap kan doen:⁣
  • 𝟎-𝟑 𝐣𝐚𝐚𝐫⁣ – Ik zou je kindje lekker laten slapen. Het kan goed zijn dat je kindje gewoon doorslaapt en niets van de jaarwisseling of het vuurwerk merkt. Hoe fijn is dat!⁣
  • 𝟑-𝟓 𝐣𝐚𝐚𝐫⁣ – Ik adviseer je om je kindje niet wakker te houden tot 00:00, dat is echt te laat op deze leeftijd. Breng je kindje lekker naar bed en bespreek vooraf of je je kindje wel/niet wakker maakt. De kans is groot dat goede slapers gewoon doorslapen, maar als je kindje de jaarwisseling en het vuurwerk spannend vindt kan het fijn zijn om je kindje wel wakker te maken en samen van het moment te genieten. Net wat bij jullie past dus.⁣

Laat je kindje de volgende dag vooral lekker uitslapen als dat lukt en probeer hetzelfde ritme aan te houden van dutjes en bedtijd. Ga op 2 januari weer aan de slag met het normale ritme. 

E-books met korting

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om vooral veel te genieten van de tijd samen. Laat de teugels soms een beetje vieren als dat goed voelt, kinderen zijn vaak weerbaarder dan je denkt. Gaat je kindje voor het eerst of meerdere dagen logeren? Dan kan het e-book Slapen bij de Opvang heel goed helpen. Het is de ultieme voorbereiding om de overgang naar een andere verzorger of slaapplek zo soepel mogelijk te laten gaan. Is na de feestdagen en de kerstvakantie het ritme helemaal zoek en zijn de nachten onrustig? Dan kan het e-book Voorbeeldritmes 0-5 jaar je op weg helpen om het juiste ritme weer terug te vinden. Vanaf vandaag krijg je t/m 4 januari 2022 20% korting op alle e-books met de code FEESTDAGEN21.

Maak er mooie dagen van samen!

Liefs, Tanja