Wanneer gaat een baby doorslapen? - Little Sleepers


Little SleepersWanneer gaat een baby doorslapen?

wanneer baby doorslapen

De eerste weken is het vaak nog wel gezellig om ’s nachts je kindje vast te houden en te knuffelen als het wakker wordt, maar na een paar weken merk je toch dat de vermoeidheid zijn tol eist. Zeker na een paar weken ben je opeens aan het googelen: wanneer gaat een baby doorslapen? Je hoort vast allerlei verhalen in je omgeving van kindjes die binnen twee maanden al een nacht doorsliepen, maar ook verhalen van ouders die nog steeds ’s avonds met de auto rondrijden omdat hun kindje niet slaapt. In dit artikel wordt uitgelegd wat je kan verwachten.

Wat is doorslapen?

Er is nogal wat discussie over wat doorslapen precies is. De ene ouder vindt het zes tot zeven uur aan één stuk slapen zodat je er ’s nachts niet meer uit hoeft als je zelf slaapt. De andere ouder vindt het pas doorslapen als een kindje de hele nacht slaapt zonder wakker te worden, minimaal 12 uur dus. In dit artikel worden beide opties uitgelegd.

De eerste zes weken is het lastig om een ritme te vinden bij jouw kindje. De biologische klok is nog niet afgesteld op het dag- en nachtritme zoals wij dat kennen. Vanaf de leeftijd van zes weken gaat dit interne klokje gelijk lopen, dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Je kan op meerdere manieren stimuleren dat dit ritme snel ontstaat bij kindjes. De biologische (slaap-) klok wordt met name gestimuleerd door daglicht, hierdoor gaat het lichaam automatisch het verschil tussen dag en nacht herkennen. Het wordt ook gestimuleerd door overdag energiek te zijn en te kletsen en het ’s nachts stil en donker te houden. Vanaf 6 weken kan je dus iets meer ritme gaan herkennen bij jouw kindje. Drie tot vijf dutjes per dag zijn tot aan 12 weken gemiddeld,

Voedingen ’s nachts

In onderstaande tabel vind je wat een kindje gemiddeld nodig heeft aan voedingen ’s nachts tussen 19.00 – 07.00 uur. Dit is wat een kindje lichamelijk aan kan en waar je naar toe kan werken. Dit is een gemiddelde, als jij meer of minder wilt geven dan kan dat.

Leeftijd Aantal voedingen ‘s nachts Doorslapen ‘s nachts
0 – 6 weken 2 – 4 voedingen 3 – 6 uur
6 weken – 4 maanden 2 voedingen 4 – 8 uur
4 – 6 maanden 1 – 2 voedingen 4 – 8 uur
7 – 10 maanden 0 – 1 voedingen 8 – 12 uur
12 maanden 0 voedingen 11 – 12 uur

 Wanneer gaat een baby doorslapen?

Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier a vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding rond 22.30 uur. Vanaf zes maanden kunnen kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar het is nog heel normaal om tot aan 10 maanden een nachtvoeding te hebben. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over. Dit hangt onder andere af van het karakter van jouw kindje en van de opvoedstijl die je hanteert.

Als jouw kindje een licht gewicht heeft dan is het soms beter om je kindje nog wakker te maken voor een voeding. Je kan er vanuit gaan dat kindjes vanaf 6.5 kg lichamelijk goed in staat zijn om door te slapen. Overleg altijd met het consultatiebureau of de huisarts als je twijfelt.

Hoe kan je doorslapen stimuleren?

Vanaf 4 maanden kan je rustig aan proberen om jouw kindje wat meer te laten doorslapen. Probeer jouw kindje gedurende de dag meer voeding aan te bieden. Dus niet alleen de fles voor het slapen gaan, maar ook tijdens de lunch en in de middag. Geef je kindje nog een voeding rond 22.30 uur. Als jouw kindje wakker wordt (bijvoorbeeld rond 3.00 uur) geef je een voeding, maar steeds iets minder. Als je borstvoeding geeft kun je steeds twee minuten minder lang voeden, totdat je het kunt laten vervallen. Als je flesvoeding geeft maak je de fles steeds 30 ml kleiner, totdat je op 60 ml zit en hem kan laten vervallen. Probeer altijd jouw kindje eerst weer in slaap te krijgen, voordat je een voeding geeft. Laat je kindje bijvoorbeeld even liggen of geef het een speen. Op die manier went het lichaam aan minder voeding ’s nachts.

Wil je meer slaaptips?

Download dan mijn gratis e-book. Volg me op InstagramFacebook en abonneer je op de nieuwsbrief. Bekijk ook mijn andere gratis slaaptips op mijn blog.