Afbouwen van nachtvoedingen - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Afbouwen van nachtvoedingen

Afbouwen van nachtvoedingen

Het afbouwen van nachtvoedingen kan voor veel ouders spannend zijn, je wilt tenslotte de nachten rustig houden. Als je kindje vier maanden oud is kan je rustig aan starten met het oefenen met het afbouwen van nachtvoedingen, afhankelijk van het aantal voedingen dat je kindje op dat moment nog krijgt. Het is niet direct nodig om af te bouwen. Je kan ook het ritme en de behoeftes van je kindje volgen, het is net wat je zelf fijn vindt. Als je graag proactief aan de slag gaat met het afbouwen, lees je in deze blog alle tips.

Doorslapen

Er is nogal wat discussie over wat doorslapen precies is. De ene ouder vindt dat doorslapen zes tot zeven uur aan één stuk slapen is, waarbij je er ’s nachts niet meer uit hoeft als je zelf slaapt. De andere ouder vindt doorslapen als een kindje de hele nacht slaapt zonder wakker te worden, minimaal 11 tot 12 uur dus. Zelf gebruik ik dit laatste. Wat mij betreft kan een kindje doorslapen als het de hele nacht geen voeding of andere vorm van hulp nodig heeft. In onderstaande tabel vind je wat een kindje gemiddeld nodig heeft aan voedingen ’s nachts tussen 19:00 en 7:00 uur. Dit is wat een kindje lichamelijk aankan en waar je naar toe kan werken. Dit is een gemiddelde, als jij meer of minder voeding wil geven dan ben je daar volledig vrij in. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over. Dit hangt onder andere af van het karakter van je kindje en van de opvoedstijl die je hanteert.

Starten met vaste voeding

Het starten met vaste voeding is vaak belangrijk om de behoefte aan nachtvoedingen te verminderen. Vaste voeding kan je geven vanaf de leeftijd van vier maanden, begin er liever niet eerder mee omdat je kindje er dan lichamelijk nog niet aan toe is. Je kindje heeft vanaf de leeftijd van zes maanden vaste voeding echt nodig, dus je kan ook wachten tot die tijd. Hier zijn verschillende meningen en visies over en ook dit is weer een persoonlijke keuze. Wat mij betreft kijk je hierin vooral naar je kindje. Heeft je kindje al interesse in vast voedsel, en is je kindje hongerig? Dan kan je rustig aan gaan oefenen.

Het starten met vaste voeding kan de slaap soms verstoren. Je kindje moet hier lichamelijk aan wennen en het kan bijvoorbeeld zorgen voor krampjes of winderigheid. Geef je kindje in het begin maximaal één groente- of fruitsoort per keer, en start met kleine hapjes. Je vindt hier voldoende informatie voor op o.a. de website van het voedingscentrum en kan ook altijd contact opnemen met het consultatiebureau of een voedingsdeskundige die gespecialiseerd is in kinderen als je wat meer advies wilt. Vaste voeding wordt steeds belangrijker als je je kindje graag wilt laten doorslapen. In onderstaand overzicht geef ik aan hoeveel vaste voedingen en hoeveel melkvoedingen per 24 uur minimaal nodig zijn als je doorslapen wilt stimuleren.

Het aantal melkvoedingen overdag is afhankelijk van of je borst- of flesvoeding geeft en hoeveel je kindje in één keer drinkt. Bovenstaand is dan ook puur een indicatie.

Afbouwen van nachtvoedingen

Vanaf de leeftijd van vier maanden kan je starten met het afbouwen van nachtvoedingen. Start hiermee als je het gevoel hebt dat je kindje daar aan toe is, of als je meer voeding geeft dan wat gemiddeld is. Het is daarbij heel belangrijk dat je overdag voldoende (melk-)voeding aanbiedt aan je kindje. Het afbouwen van nachtvoedingen kan je op twee manieren doen.

  1. MINDER MELK GEVEN – Iedere nacht geef je 2-3 minuten minder lang borstvoeding of 30 milliliter minder flesvoeding. Zit je op totaal 3 minuten borstvoeding of op 50 milliliter flesvoeding? Dan geef je de opvolgende nacht geen voeding meer en probeer je je kindje op een andere manier te troosten. Wordt je kindje door het afbouwen steeds iets eerder wakker als hij of zij minder voeding krijgt? Dan is de kans groot dat je kindje nog niet toe is aan het afbouwen van deze voeding.
  2. VERSCHUIVEN – Is er een nachtvoeding die je liever iets zou willen verschuiven, bijvoorbeeld omdat je dan meteen op kan staan ‘s ochtends? Dan kan je ervoor kiezen om de voeding iedere nacht met 15-30 minuten te verschuiven. Je kan dit doen door een speen te geven, je kindje te troosten zoals je dat normaal ook doet of één van de slaapmethodes te gebruiken die je vindt in de Sleep Academy.

Beide manieren werken. Als je kindje ouder is dan 12 maanden kan je er ook voor kiezen om alle nachtvoedingen volledig te laten vervallen in één keer en als alternatief één van de slaapmethodes te gebruiken die je in mijn e-books vindt. Je kan er vanuit gaan dat je kindje op deze leeftijd fysiek in staat is om door te slapen en vooral geborgenheid, troost of aandacht nodig heeft. De voeding is dan meer een emotionele behoefte, dan een fysieke.

Met zelfvertrouwen afbouwen?

Dan is de Sleep Academy echt wat voor jou. In dit online groepsprogramma kan je mij en andere ouders ál je vragen stellen in de community. Daarnaast krijg je toegang tot de basiscursus over slaap, waar je veel informatie vindt over slaap (en natuurlijk ook over het afbouwen van nachtvoedingen). Je leest hier meer over de Sleep Academy. Download ook vooral mijn gratis e-book met 10 handige slaaptips.