Baby slaapt ineens veel overdag - Little Sleepers


Little SleepersBaby slaapt ineens veel overdag

baby slaapt ineens veel overdag

Je baby slaapt ineens veel overdag, is dat erg? Het is niet nodig om je direct zorgen te maken als je baby ineens meer behoefte heeft aan slapen overdag. Het kan bij sommige fases van ontwikkeling horen en niet ieder kindje is hetzelfde. Toch zijn er ook een aantal momenten waarop veel slapen niet handig kan zijn. In deze blog leg ik je uit wat redenen kunnen zijn van veel slapen, en wanneer je het beste iets kan veranderen.

Slaapbehoefte

Er is veel onderzoek gedaan naar de gemiddelde slaapbehoefte van een baby. Een kind in de leeftijd van 0-5 jaar heeft gemiddeld 11-12 uur slaap per nacht nodig, met eventuele nachtvoedingen tussendoor. Er is daarnaast ook een gemiddelde slaapbehoefte voor dutjes, ik spreek dan van de ‘totale slaapuren’ overdag. In onderstaand schema vind je de gemiddelde totale slaapuren per leeftijd.

Leeftijd

Slaap overdag

3 weken 6 uur+
6 weken 6 uur
12 weken 4-5 uur
 4 maanden 3-4 uur
 5 maanden 3-4 uur
 6 maanden 3 uur
7 maanden 3 uur
 8 mmaanden 2,5 – 3 uur
 9/10 maanden 2,5 – 3 uur
12 maanden 2.5 uur
13 maanden 2 uur
15 maanden 2 uur
18 maanden 1.5 – 2 uur
2 jaar 1 – 1.5 uur
2.5 jaar 1 – 1,5 uur
3 jaar+ 0 uur

Natuurlijk is iedere baby anders. Er zijn baby’s die meer of minder slaap nodig hebben dan gemiddeld. Zo lang de nachten goed en rustig verlopen, is het niet nodig om overdag iets te veranderen. Ook als jij zelf tevreden bent over de situatie en geen problemen ervaart, dan is het niet nodig om overdag iets aan te passen.

Omgekeerd ritme

Ervaar je ‘s nachts veel onrust bij je baby en slaapt je baby veel overdag? Dan is de kans groot dat het ritme van je baby omgedraaid is. Je baby haalt overdag in, wat hij of zij ‘s nachts zou moeten slapen. Als je wilt toewerken naar meer rust, dan is het overdag aanhouden van de gemiddelde slaapuren meestal één van de eerste stappen. Maak je baby dus wakker bij (te) lange dutjes.

Wil je weten hoe dit er uit ziet in een passend ritme voor de leeftijd van je baby? Dan kan het e-book met voorbeeldritmes jou goed helpen, of plan een consult in zodat ik jou kan helpen om op een liefdevolle en praktische manier snel resultaat te halen.

Ziekte, tandjes en onrust

Je baby slaapt ineens veel overdag, maar is ook ziek. Ziek zijn is een reden, voor zowel volwassenen als kinderen, om meer slaap nodig te hebben. Het lichaam is hard aan het werk om het virus of de bacterie te bestrijden. Slaap is dan een essentieel onderdeel om weer beter te worden. Laat je baby dan ook vooral extra slapen als hij of zij dat nodig heeft. Daarmee wordt de kans groter dat je baby snel weer de oude is.

Ook het krijgen van tandjes, of het doormaken van een grote fysieke ontwikkeling kan de slaapbehoefte van een baby vergroten. Mijn blog ‘Tips om een ziek kindje goed te laten slapen’ kan hopelijk helpen.

Je baby slaapt veel overdag, wanneer moet je iets veranderen

Het is een hele persoonlijke keuze of je iets wilt veranderen in het slaapgedrag van je baby. Er zijn verschillende ouderschapsstijlen en het is belangrijk dat je iets doet wat voor jou goed voelt. Als je baby ‘s nachts niet goed slaapt en overdag meer slaapt dan gemiddeld, dan zou ik daar iets in aanpassen. Zo creëer je meer rust voor jezelf, en daarmee uiteindelijk ook voor je baby.

Je verandert het ritme door je baby overdag wakker te maken tijdens dutjes. Je kan dat bij baby’s onder de leeftijd van zes maanden geleidelijk doen, bijvoorbeeld in stapjes van 15 minuten per dag.

Meer hulp nodig?

Blijven de nachten onrustig en wil je graag persoonlijk advies? Maak dan een afspraak voor één van mijn diensten. Op basis van een ingevulde vragenlijst en logboek maak ik een plan dat voor jouw gezin werkt. Ik help je graag!