De voordelen van co-sleeping
Co-sleeping is samen met je kindje op één kamer slapen, dit wordt de laatste jaren (gelukkig!) steeds populairder. Co-sleeping heeft veel voordelen als het gaat om hechting en veiligheid. Zelf mag ik inmiddels ook ervaren hoe fijn het is om een co-sleeper te gebruiken. De voordelen van co-sleeping en mijn ervaring met een co-sleeper deel ik graag in deze blog met je.
Wat is co-sleeping
Bij co-sleeping slaap je samen met je kindje op dezelfde kamer, samen in bed of ieder in een eigen bed. Het veiligste is het gebruik van een co-sleeper, waarbij je kindje direct naast jouw bed ligt. Meestal kan je een co-sleeper bevestigen aan je bed of er tegenaan schuiven. Met co-sleeping slaap je dus in dezelfde kamer zodat jij je kindje in de gaten kan houden en je kindje jouw nabijheid ervaart.
Het gebruik van een co-sleeper heeft exact dezelfde voordelen als samen een bed delen, maar is een heel stuk veiliger. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je alle tussenhekjes omhoog doet als je gaat slapen. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk bij jou in bed belandt terwijl je slaapt. Op de website van de Consumentenbond lees je een uitgebreid advies als het gaat om veiligheid.
Wanneer gebruik je een co-sleeper
Het advies van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is om je kindje de eerste 4 tot 6 maanden in een apart bedje op jouw slaapkamer te laten slapen, zo dicht mogelijk bij jullie bed. Je kindje is dan dichtbij, maar ligt veilig in zijn eigen bed. Daarna kan hij langzaam gaan wennen aan slapen in een eigen kamer. Een co-sleeper kan je direct vanaf de geboorte gebruiken. Het verschilt per co-sleeper tot wanneer je deze kan gebruiken, meestal is dat afhankelijk van het gewicht van je kindje.
De voordelen van co-sleeping
Co-sleeping heeft veel voordelen, vooral omdat je je kindje goed leert kennen. Je kan snel reageren op de behoeftes van je kindje, wat goed is voor de hechting die in het begin zo belangrijk is. Je moet nog aan elkaar wennen, en dat gaat het beste als je dicht bij je kindje in de buurt bent. Daarnaast wordt er met een co-sleeper vaak een goed slaappatroon ontwikkeld waarbij zowel je kindje als jijzelf veel rust krijgt. Jij en je kindje vallen makkelijker weer in slaap na een voeding. Je bent dichtbij, maakt makkelijk contact en reageert snel. Door co-sleeping is er ook een grotere kans op het slagen van borstvoeding. Uit onderzoek blijkt dat de frequentie van voedingen verhoogt en dat slapende baby’s en moeders door het samen slapen meer in dezelfde slaapfase zitten.
Mijn ervaring met een wieg
Bij mijn oudste zoontje Job hebben wij een wieg gebruikt. Het was een hele bijzondere wieg, want Jordy heeft hier zelf als baby nog in gelegen en dat vonden wij een hele mooie gedachte. Toch was het helaas niet praktisch. Omdat onze slaapkamer niet groot genoeg is moest de wieg bij ons voeteneind staan. Het voelde heel onnatuurlijk om Job ver weg te hebben, terwijl ik hem negen maanden lang dicht bij me had gedragen. Ik had totaal geen zicht op wat er gebeurde, dus bij ieder zuchtje of kreuntje schoot ik overeind. Ik schrok snel en was bang dat er iets aan de hand was, bijvoorbeeld een dekentje dat verkeerd lag of dat hij toch verschoven was.
Baby’s kunnen hun speen zelf nog niet terug stoppen, dus als ik Job in slaap wilde krijgen stond ik minutenlang naast de wieg totdat hij echt in slaap was. Als je zelf herstellende bent van een bevalling en ook nog eens moe bent, dan is dat helemaal niet fijn. Het kost je onnodig veel energie, stress en frustratie. Daarnaast kan ik me voorstellen dat het voor een baby veel fijner is om dicht bij zijn of haar ouders te zijn. Een baby heeft al snel door of je in de buurt bent of niet.
Mijn ervaring met co-sleeping
Zelf maak ik gebruik van de Bednest en ik ben er enorm enthousiast over. Het allerfijnste vind ik dat ik niet uit bed hoef te stappen als Fleur wakker wordt, ik kan haar direct bij me pakken en voeden. Dit is zo’n verschil vergeleken met de eerste weken van Job die in de wieg lag. Ik voel me veel meer ontspannen en uitgerust. Zeker in de eerste weken na de keizersnede was dit super waardevol én nodig. Fleur slaapt ontzettend rustig. Ze kan soms minutenlang naar me liggen kijken en ik merk aan alles dat ze de nabijheid fijn vindt. Omdat ik haar zo makkelijk naast me terugleg na een voeding ervaar ik ook dat borstvoeding veel minder van me vraagt ‘s nachts.
De Bednest is heel makkelijk en op meerdere manieren te gebruiken, bijvoorbeeld ook als mozesmand of reiswieg. Je kan hem snel inklappen en meenemen en daardoor op andere plekken gebruiken, ideaal! Ook kan je de bovenkant van de co-sleeper na een aantal maanden in het ledikant zetten. Op die manier maak je makkelijk de overgang van de geborgenheid van een co-sleeper, naar een groot bed. Je kan het echt in fases doen, wat super fijn en geruststellend is voor je kindje.
De Bednest ziet er prachtig uit. Het heeft een mooie houten basis en de zijkanten zijn transparant, waardoor ik Fleur goed in de gaten kan houden. De co-sleeper kan je iets schuin zetten, wat heel fijn is bij refluxklachten. Je kan de Bednest kopen of huren, waarbij huren wat mij betreft ontzettend mooi is vanwege het duurzame aspect ervan. Je vindt de Bednest en alle informatie over het kopen of huren ervan hier.
Conclusie
Wat mij betreft is een co-sleeper echt onmisbaar voor je babyuitzet. Het is onwijs fijn om je kindje zo dichtbij te hebben en er zijn vele voordelen ten opzichte van een standaard wieg of ledikant als het gaat om hechting, veiligheid en slagen van borstvoeding. Mijn ervaring met slaap in de eerste weken en maanden is compleet anders vergeleken met een wieg in de kamer. Ik voel me veel meer uitgerust, zelfverzekerd en verbonden met mijn baby.
Op zoek naar meer slaaptips?
Download mijn gratis e-book en krijg toegang tot 10 van mijn meest waardevolle slaaptips. Vul hieronder je gegevens in en je ontvang het e-book direct in je mailbox.