De wens voor een tweede kindje - Little Sleepers


Little SleepersDe wens voor een tweede kindje

De wens voor een tweede kindje

⁣Gezinsuitbreiding na een slapeloze fase, ben je daar ooit klaar voor en wil je dat wel? Deze blog is heel persoonlijk, maar ik weet dat dit een onderwerp is dat bij veel ouders speelt. Is er ruimte voor een tweede (derde, vierde) kindje als je een traumatische (slaap)ervaring hebt meegemaakt met je eerste?

*𝐭𝐫𝐢𝐠𝐠𝐞𝐫𝐰𝐚𝐫𝐧𝐢𝐧𝐠: ik kan me voorstellen dat deze blog lastig is om te lezen voor mensen met een onvervulde kinderwens. Als geen ander weet ik hoe ‘onbenullig’ dit onderwerp dan kan voelen. Dat heb ik zelf net zo ervaren toen het bij ons mis ging. Iedereen heeft zijn eigen struggles, en ook dit onderwerp mag er zijn. Liefs!⁣

Traumatische ervaring

Dagelijks spreek ik ouders die moe zijn, maar dan ook echt extreem moe. Zij dealen al maanden- of zelfs jarenlang met gebroken nachten. Dat heeft een enorme weerslag op hun fysieke en mentale gezondheid. Ik spreek ouders die niet goed functioneren op hun werk of zelfs thuis zitten vanwege het slaaptekort. Ouders die zichzelf volledig kwijt zijn, waar ruzie is binnen het gezin en relaties op spanning staan. Er zijn veel vaders en moeders die vanwege een heftige start met hun kindje moeten dealen met PTSS, postnatale depressies en oververmoeidheid.⁣

Na een pittige zwangerschap en vervolgens maanden (of misschien wel jaren) van gebroken nachten kan het een super lastig besluit zijn of er nog meer kindjes komen. Het overmatig huilen van je kindje in combinatie met niet slapen kan traumatisch zijn voor jou als ouder. Het risico lopen om in zo’n zelfde soort situatie terecht te komen terwijl je daar nét weer een beetje uit bent, is heftig. Het is dan ook heel logisch de keuze voor een tweede (of volgende) kindje niet makkelijk is. Wat is groter: de wens of de angst?

⁣Ons verhaal⁣

In september 2018 kwam ik erachter dat ik zwanger was. Ik was al een aantal dagen overtijd en had ontzettende honger. Hoewel wij alles op de rit hadden en graag kindjes wilden, was dat op dat moment nog niet gepland. Even schakelen dus! Al snel waren wij eruit dat we er volledig voor gingen, het had anders hooguit nog een jaar langer geduurd. Mijn zwangerschap overviel me daardoor aan alle kanten. Er moest opeens van alles geregeld worden, we zaten nog midden in een verbouwing en er komt bij een eerste kindje ontzettend veel op je af. Ik heb me er vol vertrouwen en energie ingestort, maar na 9 maanden voelde ik me nog steeds niet 100% klaar om te gaan bevallen – en toch was het tijd. Job werd geboren en de eerste twee à drie weken waren een enorm roze wolk. Ik was zo blij dat de bevalling erop zat, want daar zag ik best tegenop, en we waren allebei op slag dolverliefd op Job. Voor ons was (en is) hij perfect, een droombaby.

Toch werd het na die drie weken zwaarder. Job huilde het grootste gedeelte van de dag, de drie uur die een baby minimaal moet huilen om een ‘huilbaby’ te mogen zijn haalde Job makkelijk. Job sliep nauwelijks, overdag maximaal 30 minuten en daarna werd hij huilend wakker. We liepen uren met hem door het huis, sussend en wiegend. Achteraf heb ik het gevoel dat ik medisch meer had moeten laten uitsluiten, daar kan ik me nog wel eens schuldig over voelen. Aan de andere kant hebben wij 24/7 ontzettend ons best gedaan, je kan niet anders.

De weken gingen voorbij en toen Job ongeveer zes maanden oud was dacht ik: dit kan zo niet langer. Ik zat tegen een burn-out aan, was echt aan het overleven en ik huilde bij het minste probleem. Job had geen ritme, was ontevreden en sliep ‘s nachts geen lange stukken achter elkaar. Ik heb allerlei boeken gelezen, contact met een slaapcoach gezocht en ik ben aan de slag gegaan met het veranderen van zijn ritme en slaapgewoontes. Met resultaat: binnen een week sliep hij door en hadden we een fijn ritme. Er is zoveel informatie waarvan ik het graag had willen hebben vóórdat ik moeder werd. Vandaar mijn passie voor slaapcoaching hè ;-)

Klaar zijn voor een tweede kindje

Het krijgen van je eerste kindje is ontzettend bijzonder. En hoe veel we ook van Job houden, ik zou voor geen goud terug willen naar die babyfase van hem. Onze wens voor een tweede kindjes was heel groot en we wisten vanaf het begin al dat onze wens sterker was dan de angst. Angst dat deze onrust zich weer zou herhalen. We vonden dit beide ontzettend spannend. Wat als we weer een huilbaby krijgen? Nu hebben we al een peuter rondlopen en dat is vaak al vermoeiend. We hebben onze slaap meer dan ooit nodig.

Gelukkig was er bij mij het vertrouwen dat het dit keer anders zou gaan. Allereerst omdat Job nu heel goed slaapt. Zijn basis is zo sterk, ik heb er alle vertrouwen in dat hij nooit meer zo onrustig zal slapen als in die eerste maanden. Natuurlijk zijn nachten ook bij ons nog wel eens onrustig, maar ik weet altijd waardoor het komt en hoe ik het kan oplossen. Daarnaast heb ik nu natuurlijk ontzettend veel kennis over een gezond slaappatroon én een netwerk van ervaren slaapcoaches waar ik op terug zou kunnen vallen.

Bereid je voor

Twijfel je nog of gezinsuitbreiding voor jou is weggelegd? De beslissing kan ik niet voor je maken, maar ik wil je wel wat tips geven om het makkelijker en leuker te maken:

1. Creëer rust

Het is super belangrijk om een fijne, rustige basis te hebben als je fit een volgende zwangerschap wilt ingaan. Ruim dus alle ‘shit’ op. Je eigen trauma’s, de slaapproblemen van je kindje, je gezondheid. Bedenk wat voor jou nog speelt waar je niet tevreden over bent, en wat ballast is voor een volgende zwangerschap. Zorg dat je er fysiek en mentaal klaar voor bent. Hoe sterker je bent, hoe meer je aankan.

2. Lees je in

Zijn de slaapproblemen van je baby heftig voor jou geweest? Zorg er dan voor dat je nu voorbereid bent op deze fase en lees je in. Er zijn genoeg webinars, e-books, boeken en cursussen over slaapgedrag van baby’s. Denk bijvoorbeeld ook aan mijn e-book ‘Babyslaap 0-4 maanden‘ waarin je alles vind om een goede basis te leggen voor je baby. Super fijn om al in de zwangerschap te lezen! We bereiden ons als moeder meestal voor op de bevalling, de kraamtijd en borstvoeding. Slaap is daarbij iets wat vaak wordt vergeten, maar vergroot ook juist je kennis over dit onderwerp.

3. Heb vertrouwen

Dat klinkt makkelijker dan het is, maar het is wel heel belangrijk. Probeer je mindset positief te houden en vertrouwen op een fijne situatie voor jouw gezin. Je hebt alles al een keer meegemaakt en daardoor sowieso al veel meer kennis. Je basis is daarmee zoveel sterker, vertrouw daarop.

4. Betrek je omgeving

Hopelijk heb je een fijn vangnet van familie, buren of vrienden. Mensen die je kan opbellen als het je een keer teveel wordt. Bespreek je twijfels met ze en geef aan waar je angsten zitten. Hoe meer jij hier open over bent, hoe meer begrip en hulp er zal zijn. Ook een professioneel netwerk kan helpen. Bespreek je twijfels dus ook gerust een keer met een huisarts, consultatiebureau of psycholoog. Het is wat mij betreft alleen maar mooi als je sterk durft te zijn en actief aan de slag gaat met jouw droom. Durf hulp te vragen en kwetsbaar te zijn.

Onze ervaring met een tweede kindje

Op 6 januari is ons meisje Fleur geboren. Mijn bevallingsverhaal lees je via mijn Instagram account. Het was een keizersnede, maar ondanks dat echt een droombevalling voor mij. Fleur is heel rustig ter wereld gekomen en we hebben een hele fijne, hechte, warme start gehad. Mijn kraamhulp was geweldig en de wolk is nog nooit zo roze geweest. In tegenstelling tot Job is Fleur een hele makkelijke slaper, een gelukje dus! Toch denk ik dat dit 50% karakter en 50% kennis is. Als ik bij de geboorte van Job meer kennis over slaapgedrag had gehad dan was het nooit zo ver gekomen. Ook hier voel ik weer een beetje schuldgevoel, al weet ik ook dat we op dat moment alles hebben gedaan wat we toen konden. Maar met de kennis van nu raak ik daar nog weleens gefrustreerd over. Had iemand me deze dingen maar uitgelegd..

Ik heb gelukkig een hele fijne omgeving waar ik op terug kan vallen en dat is in mijn kraamtijd met Fleur dan ook vaak gebeurd. Job is regelmatig even bij familie geweest, daar kreeg hij alle aandacht en kon hij lekker zijn energie kwijt. Een enorme hulp! Fleur heeft een super goede start gemaakt qua slaap en ik ben dan ook geen moment onzeker geweest of ik het wel of niet goed doe. Het is zo fijn om dat vertrouwen te hebben. Natuurlijk zijn er nog weleens momenten dat ik even twijfel. Bijvoorbeeld of ik een voeding geef of niet, of dat ik haar wel of niet wakker maak. Dat soort twijfels horen volgens mij altijd bij het moederschap én bij het leven.

Er is deze babyfase echt rust bij ons in huis. Ik heb helemaal geen moeite om het huishouden onder controle te houden, Jordy en ik hebben genoeg tijd voor elkaar en na een maand stond ik alweer in de kroeg met vriendinnen. Hier had ik ook oprecht zin in, ik heb genoeg energie. Ik zie dat ook aan foto’s van mezelf. Er staat nu een blije, uitgeruste en liefdevolle mama op in plaats van een vermoeide en gestreste mama. Een heel verschil!

⁣Hulp nodig?

Ik gun jou het vertrouwen om je dromen na te jagen, juist je dromen als het gaat over het compleet maken van je gezin. Slaapt je oudste nog niet goed en houdt dat je tegen? Maak een afspraak met me, ik help je zó graag om dat vertrouwen terug te winnen. En dan help ik je meteen met een goede basis voor de volgende baby.⁣