Eenzaamheid in het ouderschap - Little Sleepers


Little Sleepers



Eenzaamheid in het ouderschap

Eenzaamheid in het ouderschap
Eenzaamheid in het ouderschap is iets wat regelmatig voorkomt. Voel jij je weleens eenzaam in het ouderschap? Ik weet zeker dat je niet de enige bent.⁣ Sterker nog, ik was zelf ook zo’n ouder. In deze blog vertel ik iets over de gevoelens die erbij komen kijken, en leg ik uit welke stappen je kan zetten.

Eenzaamheid in het ouderschap, wat kan je ervaren?

Toen je zwanger was droomde je waarschijnlijk regelmatig weg bij het idee aan zo’n heerlijke slapende baby in je armen. Het kamertje inrichten, de kleertjes uitzoeken en urenlang fantaseren over jouw nieuwe gezin. Het is heerlijk! Maar in de praktijk kan het voor sommige ouders heel anders aanvoelen. Het ouderschap en alles wat daarbij komt kijken kan je enorm overvallen. De zorgen, de emoties en de verantwoordelijkheid zijn soms best veel. Daarnaast heeft slaaptekort een grote impact op je fysieke en emotionele gezondheid.
Ik wist echt niet waar ik aan begon. Toch zou ik die eerste maanden als moeder ook direct weer over doen, want het is de meest heftige én mooiste fase uit mijn leven geweest. Toen Job werd geboren, werd er namelijk ook een moeder geboren. Een hele dankbare, stoere en onzekere moeder. Ik had geen idee wat ik aan het doen was als het ging om voeding of slaap. Hoeveel ik ook van ons kindje hield en hoeveel hulp ik ook kreeg vanuit onze omgeving, je moet het grootste deel toch zelf doen.⁣ En als je kindje heel onrustig en huilerig is en jij constant aan jezelf twijfelt, dan is dat zwaar. Dan kan je je heel alleen en eenzaam voelen. ⁣
Het gevoel dat je niet genoeg weet. Dat je niet genoeg doet. Dat er niemand is die hetzelfde doormaakt. Dat er niemand is die jou kan helpen. Het is heel overweldigend, maar ook heel normaal. Ik ga je uitleggen wat jou op korte termijn in drie stappen meer rust en vertrouwen kan geven. 

Stap 1: Maak het bespreekbaar

Op slaaptekort heerst nog weleens een taboe. Het lijkt alsof iedere ouder zijn kind toch in slaap zou moeten krijgen. Als dat niet lukt, kan het voelen als falen. Je hebt het gevoel dat je liefdevoller, strenger of beter moet zijn. Het kan ontzettend helpend zijn om deze gevoelens bespreekbaar te maken. Begin eens bij je partner, of één van je ouders. Ook je vriendinnen, werkgever of misschien zelfs onbekenden via een online forum kunnen een luisterend oor zijn. Kies een plek die voor jou fijn, warm en vertrouwd voelt en deel je gevoelens.
Het kan fijn zijn om van andere ouders te horen dat zij (soms) met dezelfde gevoelens rondlopen. Dat het normaal is om bepaalde emoties te ervaren. Ook kan je van andere ouders wellicht wat praktische tips krijgen, die je weer even energie geven om iets nieuws te proberen. Bij je werkgever ontstaat wellicht meer begrip als je deelt dat het niet zo goed gaat. Dat geeft jou de ruimte om je op thuis te focussen en misschien tijdelijk een stap terug te doen als het gaat om werk.

Stap 2: Zoek hulp

De stap naar meer vertrouwen is het vergroten van je kennis. Het zoeken van hulp en het uitbreiden van je (slaap)kennis is wat mij betreft dan ook de belangrijkste stap in dit proces van eenzaamheid. Als je meer vertrouwen hebt, of rustigere nachten krijgt dan zal dat hopelijk ook merken aan je mindset. Je wordt rustiger, krachtiger en positiever.
Zoek hulp, bijvoorbeeld bij een consultatiebureau, huisarts, kinderarts, oudercoach, psycholoog of slaapcoach. Net wat voor jou werkt en nodig is. Vraag in je omgeving naar goede ervaringen en zoek online naar cursussen of bedrijven met goede reviews.

Stap 3: Zorg goed voor jezelf

Als je merkt dat je vermoeid bent, dan voel je emoties meestal wat zwaarder. Rust nemen is lastig als je kindje niet lekker slaapt, maar wel ontzettend belangrijk. Kan je misschien een dag of langer vrij nemen van je werk of tijdelijk wat minder uren werken? Dat helpt je misschien om deze fase door te komen. Plan eens een dag (of zelfs een nacht!) weg met een vriend of vriendin. Even geen ouder zijn, maar gewoon 100% de focus op jezelf. Als dat niet haalbaar is, kan je misschien kiezen voor een dagelijkse wandeling van 30 minuten met een podcast of muziek op.
En mijn belangrijkste tip: rust als de kinderen slapen. Ga dan niet werken, het huis schoonmaken of administratieve rompslomp doen als je eigenlijk hartstikke moe bent. En ik weet dat je denkt dat je sterk moet zijn, dat het erbij hoort. En dat is deels ook zo. 100% doorslapen is een onrealistisch doel, kinderen worden soms wakker en hebben je nodig.⁣ Maar er mag rust, kennis en vertrouwen bij je zijn. Het gevoel dat je het aankan, dat je weet wat je mag verwachten. De zekerheid dat je het goed doet, of dat je weet wat je kan veranderen.

Wil jij je zelfverzekerder voelen?

⁣Dat is wat de Sleep Academy doet.⁣ Samen met een groep ouders, die met ongeveer dezelfde uitdagingen struggelen, ga je in 21 dagen aan de slag met slaap.⁣ Je leert veel, je kennis vergroot. Daardoor krijg je vertrouwen. Je hoort verhalen van anderen, dat maakt dat je weet dat het normaal is. Dat je niet alleen bent. En ik ben er voor je. In Q&A’s, als ik je logboek check en op WhatsApp voor al je vragen. 21 dagen lang. Meld je aan via www.littlesleepers.nl/sleepacademy