Tips voor reflux en slaap - Little Sleepers


Little Sleepers



Tips voor reflux en slaap

Reflux en slaap

Bij reflux stroomt de maaginhoud terug naar de slokdarm. Het is helaas een veelvoorkomend én normaal verschijnsel bij baby’s. Meestal veroorzaak het geen klachten, je  baby geeft wat melk terug en lijkt daar verder geen last van te hebben. Reflux wordt vaak in verband gebracht met onrustig slapen. In deze blog vertel ik je meer over reflux, geef ik je tips om de klachten te verminderen en leg ik uit wat het met het slaappatroon van je baby doet.

Hoe herken je reflux

Je herkent reflux doordat je baby spuugt. Soms is dit weinig, maar het kan ook best veel zijn. De meeste baby’s lijken hier haast niets van te merken en hebben er geen last van. Er zijn baby’s die hoesten, waarbij de adem vies ruikt. Veelvuldig de hik hebben is ook een signaal van refluxklachten. Wanneer er wel melk omhoog komt door de slokdarm, maar je baby niet spuugt, spreek je van verborgen reflux.

Als je baby goed groeit is er eigenlijk niets aan de hand. Toch kan het ook zo zijn dat je baby niet goed groeit of afvalt. Meestal is de slokdarm dan geïrriteerd door het continu terugstromen van de maaginhoud. Misschien herken je dit gevoel van brandend maagzuur zelf ook wel. Het kan heel vervelend zijn. Door deze irritatie kan je baby veel huilen, onrustig zijn en slecht slapen. Reflux kan zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding voorkomen. Het lijkt vaker voor te komen bij vroeg geboren baby’s.

Reflux en slaap

Er wordt vaak gedacht dat slecht slaapgedrag komt door (verborgen) reflux, toch is dit lang niet altijd de oorzaak. Baby’s kunnen dezelfde signalen van onrust vertonen door overprikkeling en oververmoeidheid. Om die reden adviseer ik altijd om eerst te kijken naar de slaapsignalen en wakkertijden, in combinatie met zelfstandig in slaap vallen. Als je baby dit onder de knie krijgt is de kans groot dat de onrust verdwijnt.

Er zijn veel signalen die een kindje laat zien bij oververmoeidheid, die hetzelfde zijn als bij reflux. Denk dan aan onrust, huilen, gebalde vuistjes en druk spartelen met armen of benen als je je baby neerlegt. Hetzelfde geldt voor krampjes, ook deze signalen lijken sterk op die van oververmoeidheid. Om die reden adviseer ik je altijd eerst te kijken naar de slaapbasis van je baby. Kan het zijn dat je kindje oververmoeid is? Dat er een kortere wakkertijd of meer dutjes nodig zijn?

Als er daadwerkelijk reflux is vastgesteld door een arts zal je het slaappatroon daar iets op moeten aanpassen. De meeste baby’s vinden het dan lastig om zelfstandig slapen aan te leren, of uberhaupt op de rug te slapen. Ik leg je daarom uit hoe je een baby makkelijk weglegt als ze in je armen in slaap vallen:

  • Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de slaapplek bent waar je de baby neerlegt, bijvoorbeeld een bedje of box.
  • Wieg en sus je kindje in slaap. Hoe minder beweging van wiegen, hoe beter. Als alleen vasthouden voldoende is dan maak je daar al een stap in.
  • Slaapt je baby voor minimaal 10 minuten? Leg je baby dan op de zij neer op de slaapplek, waarbij je er voor zorgt dat de voeten de ondergrond als eerste raken. Daarna volgt rustig de rest van het lichaam.
  • Wordt je baby een beetje wakker? Probeer met wat wiebelen en sussen je baby weer in slaap te krijgen.
  • Slaapt je baby verder? Draai je baby dan rustig naar de rug toe.

De 10 minuten zijn heel belangrijk om er voor te zorgen dat je baby al in een wat diepere slaap is. Als je je baby eerder weglegt is de kans groter dat hij/zij wakker wordt omdat de slaap heel licht is. Lukt het niet om je baby weg te leggen? Dan is slapen in de draagzak een goed alternatief. Hierbij heb je zelf je handen vrij en je kindje is rechtop, wat prettig is bij reflux. Daarnaast geeft het veel geborgenheid, wat voor baby’s heel fijn is.

Tips en behandeling

Reflux wordt meestal niet behandeld met medicatie vanwege het aantal bijwerkingen. Er zijn wel een aantal dingen die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten. Ik geef je graag een paar tips:

  • Geef je baby bij het wakker worden een voeding, niet voor het slapen.
  • Houd je baby 15-30 minuten rechtop na een voeding. Doe geen drukke dingen, houd je baby rustig en geef je baby de tijd om te boeren.
  • Voorkomt teveel lucht tijdens het drinken.
  • Lees je in over therapeutisch voeden als je flesvoeding geeft, hierbij laat je het voeden zoveel mogelijk borstvoeding nabootsen.
  • Neem contact op met een lactatiekundige als je borstvoeding geeft, zij kan je andere houdingen aanleren en tips geven over de aanlegtechniek. Google vooral eens naar ‘Biological Nurturing’ voor tips.
  • Een osteopaat kan soms helpen bij refluxklachten, dit wordt meestal vergoed door je verzekeraar. Vraag je omgeving naar advies voor een betrouwbare osteopaat die gespecialiseerd is in baby’s.
  • Geef liever wat vaker kleine voedingen en voorkom te grote voedingen.
  • Een droomvoeding kan fijn zijn bij refluxklachten en onrust, hierbij laat je je baby slapend drinken. Ik schreef er eerder deze blog over.
  • Laat je baby niet helemaal plat op de rug liggen tijdens een voeding.
  • Oefen met zelfstandig in slaap vallen, probeer wiegen vanaf de leeftijd van 8 weken af te bouwen naar een andere manier van zelfstandig(er) slapen.

Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.

Met bovenstaande tips is reflux meestal goed te verhelpen of te verminderen. Heb je het idee dat je baby veel last heeft van reflux, of worden de klachten steeds erger? Maak dan altijd een afspraak met de huisarts om je baby te laten onderzoeken. In sommige gevallen zijn medicatie en behandeling van reflux nodig.

Aan de slag

Wil je weten hoe je je baby kan leren om zelfstandig in slaap te vallen? Ga dan zelfstandig aan de slag met het e-book Babyslaap 0-4 maanden. Hierin wordt alles uitgelegd over de eerste vier maanden in het leven van je baby. Je weet precies wat je mag verwachten op het gebied van slaapgedrag, voeding en ritme. Daarnaast staan er een hoop praktische tips in het e-book om direct de slaap van je baby te verbeteren. Volg me ook vooral op Instagram voor meer baby-slaaptips!