Wat doe ik mijn baby aan in bed? - Little Sleepers


Little SleepersWat doe ik mijn baby aan in bed?

Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Als jonge moeder was ik er soms dagen naar aan het Googelen: Wat doe ik mijn baby aan in bed? Wat is de TOG-waarde van mijn slaapzak? Heeft mijn kindje het te warm of te koud? Wat moet de juist kamertemperatuur zijn? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kindje het te warm of te koud heeft. In dit bericht leg ik uit hoe je er voor kan zorgen dat je baby goed is gekleed aan de hand van de juiste TOG-waardes.

De beste kamertemperatuur voor je kindje is tussen de 18-21 graden. Als het te koud is dan kan dit er voor zorgen dat jouw kindje vaker wakker wordt, zelfs als je hem warm aankleedt. Het in- en uitademen van koude lucht kan al een trigger zijn om wakker te worden, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Probeer daarom met een goede thermometer de temperatuur in de kamer te monitoren, houd er rekening mee dat babyfoons niet altijd even secuur zijn in de temperatuur.

Om veilig te slapen adviseer ik geen dekentjes en lakentjes te gebruiken in bed. Het gebruik van deze ‘losse onderdelen’ vergroten het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), ook wel wiegendood genoemd. Zeker als jouw kindje nog niet zelfstandig kan rollen en zijn hoofdje kan bewegen zou ik dekentjes en lakentjes niet gebruiken. Wat mij betreft is alleen kleding met een (inbaker)slaapzak perfect om in te slapen.

Wat je jouw kindje aantrekt in bed is dan ook afhankelijk van de TOG-waarde van de slaapzak. De afkorting staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen door textiel. Hoe lager de TOG-waarde, hoe makkelijker warmte ontsnapt. Kleding met een hoge TOG-waarde is dus heel warm, terwijl een lage TOG-waarde betekent dat de kleding dunner en luchtiger is.

Tips voor warme dagen

Warme dagen zijn vaak van invloed op onze slaap en ook kindjes kunnen een stuk onrustiger slapen. Later naar bed, moeilijk inslapen, vaker wakker worden of vroeg wakker worden. Het kan er allemaal bij horen helaas. Om de warme goed door te komen heb ik hier alvast een aantal tips:
  • Zorg er voor dat de kamer écht heel donker is. Zo donker dat je er geen boek meer kunt lezen.
  • De ideale kamertemperatuur is tussen de 18-21 graden. Houd het dus zo koel mogelijk, investeer (als dat kan) in rolluiken of airco of laat je kindje op een andere kamer slapen.
  • Check de kamertemperatuur en de TOG-waarde van de kleding.
  • Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen.
  • Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd.
  • Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
  • Leg een plastic fles met water in de vriezer en zet een half uur voor bedtijd de bevroren fles voor een ventilator in de kamer van jouw kindje. Zo blaast het koude lucht en koelt het af!
  • Voel altijd in de nek van je kindje als je twijfelt. Is het klam en zweterig? Dan is het te warm en kun je het beste iets uittrekken.

Zorg er natuurlijk voor dat jouw kindje overdag voldoende drinkt, vocht is belangrijk om de lichaam goed op temperatuur te houden. Doe je kindje liever niet later dan normaal naar bed omdat het te warm is. Kinderen kunnen de warmte meestal beter verdragen dan wij als volwassenen.

Conclusie: Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Bekijk wat de TOG-waarde van de slaapzak van jouw kindje is en trek hierbij voldoende kleding aan waardoor jouw kindje het warm genoeg heeft om aan de juiste totale TOG-waarde te komen. Ik heb een gratis handout gemaakt die weergeeft wat de gemiddelde TOG-waarde per textielitem is. De handout vind je hier, of via de pagina met gratis downloads. Deze TOG-waardes gelden in ieder geval tot de leeftijd van 3 jaar, vanaf dan gaan kindjes meestal over naar een (peuter)bed en dekbed. De slaapzakken die ik adviseer vind je op de pagina met aanbevolen producten.

Wil je mij volgen?

Volg me op Instagram, Facebook en abonneer je op de nieuwsbrief. Download dan mijn gratis e-book. Bekijk ook mijn andere gratis slaaptips op mijn blog.