Wat is de beste inbakerslaapzak? - Little Sleepers


Little SleepersWat is de beste inbakerslaapzak?

Inbakerslaapzak

Een inbakerslaapzak kan jouw kindje snel tot rust brengen. Inbakeren is je baby in een inbakerslaapzak of hydrofiele doek wikkelen. Dit helpt om zich veilig en geborgen te voelen, wat weer helpt bij in- en doorslapen. Er zijn verschillende manieren, je kan allerlei slaapzakken kopen en het is vooral belangrijk dat inbakeren veilig gebeurt. In deze blog deel ik mijn vijf favoriete inbakerslaapzakken met je.

Waarom gebruik je een inbakerslaapzak

Inbakeren is je baby in een inbakerslaapzak of hydrofiele doek wikkelen om zich veilig en geborgen te voelen. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en aanraking is rustgevend voor baby’s. Vanuit de baarmoeder zijn baby’s een sterke mate van fysieke beperking gewend. Inbakeren zorgt er voor dat dit gevoel uit de baarmoeder wordt nagebootst waardoor baby’s snel tot rust komen. Daarnaast helpt inbakeren voorkomen dat een baby zichzelf per ongeluk wakker slaat. Baby’s kunnen bij in slaap vallen, harde geluiden of bewegingen schrikken waardoor ze hun armen, benen en handen spreiden. Dit wordt ook wel het Moro-reflex of schrik-reflex genoemd. Met inbakeren wordt voorkomen dat er zo’n sterke lichamelijke reactie plaatsvindt. In deze blog vind je meer tips om je baby te troosten en rustig te krijgen.

Een inbakerslaapzak is erg fijn, omdat het de meest veilige optie is. Een hydrofiele doek kan door sommige sterke baby’s nog los worden getrokken, bij een inbakerslaapzak is dit meestal niet mogelijk. Daarnaast is het makkelijk in gebruik. Je trekt de inbakerslaapzak snel aan en doet het meestal dicht met een rits of klittenband. Iedereen kan het, dat is bij inbakeren met een doek vaak lastiger.

Waar let je op bij het kopen van een inbakerslaapzak

Het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt als het gaat om het kopen van een inbakerslaapzak. Je kan hierbij met een aantal dingen rekening houden:

  • Is de inbakerslaapzak gemaakt van goed materiaal? Zijn er zachte, biologische stoffen gebruikt en is het van ademend materiaal?
  • Wat is het seizoen op dit moment en welke TOG-waarde of materiaal past daarbij? In de winter kies je liefst voor een dikkere stof, bijvoorbeeld met wat fleece erin of een leuke teddy-slaapzak. In de zomer kies je liever een ademend materiaal, een dunne inbakerslaapzak van hydrofiele stof of katoen.
  • Koop de juiste maat, liever iets te klein dan te groot. Een te grote slaapzak is gevaarlijk, als bijvoorbeeld de hoofdopening te groot is kan je kindje de inbakerslaapzak over het hoofdje schuiven. Dat wil je absoluut niet. Veel slaapzakken kan je ook nog iets in de lengte verstellen.

Je kan de slaapzak nieuw kopen, maar er zijn ook nog genoeg parels te vinden op Marktplaats en Vinted. Dat kan een hoop schelen als je het niet erg vindt om een tweedehands exemplaar te hebben. Daarnaast bieden sommige consultatiebureaus een aantal inbakerslaapzakken te leen aan. Zo kan je proberen of het iets voor je is.

Wat is de beste inbakerslaapzak

Vrijwel alle inbakerslaapzakken die je in de reguliere babywinkels kan kopen in Nederland, voldoen aan allerlei belangrijke keurmerken en richtlijnen. Toch zijn er een aantal die wat mij betreft echt favoriet zijn. Mijn persoonlijke top vijf vind je hieronder, ik leg graag uit waarom.

  1. Pacco Piccolo – Deze inbakerslaapzak is mijn absolute favoriet. Hiermee kunnen de armpjes heel strak langs het lichaam worden gelegd, iets wat de meeste jonge baby’s erg fijn vinden. De stof is van 100% katoen en je vindt een uitgebreide omschrijving bij het kopen van de doek.
  2. Puckababy Piep – De inbakerslaapzak van Puckababy is echt prachtig. Het design is ontzettend mooi en de stoffen zijn altijd fijn. Er is veel keuze, wat ook leuk is als je graag iets moois wilt kopen. Daarnaast werkt de slaapzak heel simpel met een rits en is het heel veilig omdat je je kindje aan band vastmaakt die aan de binnenkant zit. Het enige nadeel is dat deze slaapzak voor sommige kindjes nog iets te ruim is. Ze kunnen de armpjes nog veel bewegen en dat geeft voor sommige baby’s onvoldoende druk en geborgenheid. Andere kindjes vinden dit juist prettig, het is dus een kwestie van uitproberen.
  3. SwaddleMeyco – De SwaddleMeyco inbakerdoek is een goedkoper alternatief. Dat is wat mij betreft heel fijn, want het leven met een kindje is soms al duur genoeg. Als je budget dus niet zo groot is, dan zou ik deze aanraden. De inbakerdoek is veilig en makkelijk aan te trekken en vast te maken. Daarnaast kan je het klittenband naar wens iets strakker of losser doen, wat heel handig is.
  4. Arms Up Love To Dream – Er zijn kindjes die echt niet tevreden raken door inbakeren. Veel kindjes hebben dan ook in de buik met hun handjes tegen het gezicht aan gelegen en blijven deze houding het fijnste vinden. Voor deze kindjes is de ‘Arms up’ inbakerslaapzak van Love To Dream heel geschikt. Mooie stof, eenvoudig in gebruik en slapen in de natuurlijke slaaphouding.
  5. Ergopouch ergoCocoon – De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen. Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen, maar zich toch veilig en geborgen voelen omdat de stof wel om het lijfje aansluit. Dankzij de rits is het inbakeren in een mum van tijd gepiept. Bovendien ook makkelijk om snel luiers te verschonen zonder dat je de slaapzak helemaal uit hoeft te trekken, ideaal!

Doe de newborncursus

Wil jij meer weten over slaap in de leeftijd van 0 – 4 maanden? Dan is de newborncursus echt iets voor jou. In één week tijd leer jij een goede slaapbasis voor je baby te creëren. Door middel van online video’s, handige overzichten en e-books leer je ontzettend veel. Ook is er iedere maand een WhatsApp-spreekuur, waarbij je al je vragen aan mij kan stellen. Je leest hier meer over de newborncursus.

*In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Jij betaalt niets extra’s, maar ik krijg een percentage van het bedrag waarvoor jij iets koopt. Ik adviseer altijd producten die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta.