Angst en stress over het slaapgedrag van je kindje - Little Sleepers


Little Sleepers



Angst en stress over het slaapgedrag van je kindje

Angst en stress over het slaapgedrag van je kindje

Angst en stress over het slaapgedrag van je kindje kan gemakkelijk ontstaan. Baby- en kinderslaap is altijd in verandering, zeker het eerste jaar is er iedere week wel weer iets nieuws in het ritme. Je kent vast de uitspraak ‘Als je denkt dat je het weet, verandert het weer’. En dat is 100% waar. Het eerste jaar ga je constant veranderingen door met je kindje, heel normaal en dat hoort erbij. Voor sommige ouders en kindjes is dit prima, maar voor andere ouders kan dit voor veel stress en onrust zorgen. Voel jij regelmatig stress of angst als het om het slaapgedrag van je kindje gaat? In deze blog vertel ik je hier meer over, en leg ik je uit wat je hieraan kan doen.

Welke veranderingen zijn er

Het eerste jaar maakt je kindje vele fysieke en emotionele ontwikkelingen door. Je kindje gaat rollen, zitten, kruipen en vaak zelfs lopen. Je kindje gaat jou herkennen, gaat brabbelen of praten en krijgt tandjes. Er gebeurt van alles in het lichaam van je kindje, wat ervoor zorgt dat sommige kindjes onrustiger zijn en onrustiger slapen.

Als je kindje wordt geboren is de maximale wakkertijd ongeveer 45 minuten. Dat wil zeggen dat jouw kindje tussen slaapjes door maximaal 45 minuten wakker kan zijn. Dit is een moment van voeden, verschonen, even knuffelen en weer slapen. Als je kindje een jaar oud is, is de maximale wakkertijd opgelopen naar vier uur. Het is dus vijf keer zo lang geworden, en dat in een jaar tijd. Niet alleen de wakkertijd veranderd, maar ook het aantal dutjes en de slaapuren die je kindje op een dag heeft veranderen. Je kindje is dus zeker op het gebied van slaap continu in ontwikkeling.

Angst en stress gevoelens

Er is inmiddels veel informatie over slaapgedrag van jonge kinderen te vinden op het internet, in boeken en bij slaapcoaches. Bijvoorbeeld over wakkertijden, het aantal dutjes of een ritme per leeftijd. Dat is heel fijn, want het geeft houvast en vertrouwen. Toch kan het ook heel overweldigend voelen. Zeker als het lastig voor je is om te ontdekken wat de oorzaak is van de slaapproblemen, kan je je soms verliezen in al deze kennis. Het maakt je dan juist onzeker, je slaat aan het twijfelen.

Het herkennen van de juiste slaapsignalen van jonge kinderen en het inspelen daarop, is ontzettend belangrijk. Als jij je teveel vasthoudt aan de kennis over slaap, kan je de signalen die je kindje geeft over het hoofd zien. Dat is zonde, want het volgen van de slaapsignalen is nog veel belangrijker dan het aanhouden van de (gemiddelde) wakkertijd. Denk bij slaapsignalen aan gapen, in de ogen wrijven of jengelen. Maar ook het krijgen van rode wenkbrauwen, staren, stoppen met lachen of wegkijken als je je kindje aankijkt. Dit is het moment waarop je je kindje op bed wilt leggen.

Als je dus teveel vasthoudt aan hoe het zou moeten, in plaats van wat je kindje nodig heeft, is de kans groter dat er onrust ontstaat. Je kindje raakt oververmoeid of onrustig, met lastiger slapen tot gevolg.

Wat zijn de dingen die je wél kan doen

Er zijn een aantal dingen die je wel kan doen. Dingen die je kan beïnvloeden, of waar je aan kan werken als het gaat om slaapgedrag. Graag beschrijf ik een aantal dingen voor je hieronder:

  • Het creëren van een fijn bedtijdritueel met meerdere positieve slaapassociaties. Zoals het aantrekken van de slaapzak, het dichtdoen van de gordijnen of het voorlezen van een boek.
  • Zorgen voor een donkere slaapomgeving, eventueel met witte ruis als je kindje snel wakker wordt van geluid.
  • De juiste kleding aantrekken voor de kamertemperatuur.
  • Het aanhouden van wakkertijden en fijne slaaptijden, zodat je kindje niet oververmoeid raakt.
  • Je kindje leren om rustig in zijn/haar eigen bed in slaap te laten vallen. Of dat nou met of zonder jouw hulp is, of dat nou bij jou op de slaapkamer of een eigen kamer is. Of als je kindje vroeg wakker wordt of een kort dutje doet, proberen dit te verlengen.
  • Knuffelen, wiegen en je kindje troosten als hij/zij erg overstuur is.

Wat zijn de dingen waar je geen invloed op hebt

Er zijn een aantal dingen waar je geen invloed op hebt. Deze dingen zullen ongetwijfeld één keer of vaker voorkomen. Het kan je onrustig en onzeker maken, maar je hebt er simpelweg geen controle over. Denk hierbij aan:

  • Hoe lang je kindje daadwerkelijk slaapt.
  • In hoeverre je kindje een dutje weigert en wel of niet makkelijk gaat slapen.
  • Of er een dutje onderweg wordt gedaan, bijvoorbeeld in de auto of in een kinderwagen.

Het betekent niet dat je bovenstaande dingen niet kunt voorkomen, integendeel. Maar als het gebeurt- dan gebeurt het. Je moet hier doorheen en je kan overwegen om het de volgende keer anders aan te pakken.

De belangrijkste conclusie over angst en stress

Je mindset veranderen kan zo fijn zijn als het gaat om het verminderen van angst of stress rondom slaap. Als je op een positieve manier bezig bent met het slaapgedrag van je kindje, dan doe je het écht goed. Je ziet hierboven wat je kan doen, wat je kan veranderen. Maar realiseer je ook dat je niet altijd invloed hebt op het (slaap)gedrag van je kindje. Dit is soms zoals het is.

Zou jij het fijn vinden om meer kennis te hebben over het leggen van een goede basis, het creëren van een fijn ritme en het aanleren van slaapvaardigheden? Dan is de Sleep Academy echt iets voor jou. In dit groepstraject van 21 dagen ga je samen met andere ouders aan de slag om een beter slaappatroon voor je kindje te realiseren. Kijk voor meer informatie op www.littlesleepers.nl/sleepacademy