Borstvoeding of flesvoeding en doorslapen - Little Sleepers


Little Sleepers



Borstvoeding of flesvoeding en doorslapen

Borstvoeding of flesvoeding

Het is één van de meest gestelde vragen in mijn coachingspraktijk: Slaapt mijn kindje sneller als ik hem/haar flesvoeding geef in plaats van borstvoeding? Als de slapeloze nachten je opbreken kan het heel logisch zijn om te gaan experimenteren met voeding en misschien over te gaan van borst- naar flesvoeding. Toch is dat niet altijd de meest logische keuze… In deze blog deel ik mijn ervaring en visie.

Voeding vs. slaap

Voeding en slaap zijn heel nauw met elkaar verbonden en hebben ontzettend veel effect op elkaar. Voldoende voeding is essentieel om goed te kunnen slapen en teveel voeding, of een verkeerde reactie op voeding, kan de slaap enorm verstoren. Denk dan bijvoorbeeld aan allergieën, reflux of darmkrampjes. Ook een verkeerd ritme of balans van voeding kan ervoor zorgen dat je kindje minder goed slaapt, zowel tijdens dutjes als ‘s nachts. Het is daarom belangrijk om bewust bezig te zijn met het voedingsritme van je kindje om slaapproblemen te voorkomen.

Doorslapen

Er is nogal wat discussie over wat doorslapen precies is. De ene ouder vindt dat doorslapen zes tot zeven uur aan één stuk slapen is, waarbij je er ’s nachts niet meer uit hoeft als je zelf slaapt. De andere ouder vindt doorslapen als een kindje de hele nacht slaapt zonder wakker te worden, minimaal 11 tot 12 uur dus. Zelf gebruik ik dit laatste. Wat mij betreft kan een kindje doorslapen als het de hele nacht geen voeding of andere vorm van hulp nodig heeft. In onderstaande tabel vind je wat een kindje gemiddeld nodig heeft aan voedingen ’s nachts tussen 19:00 en 7:00 uur.

Leeftijd Aantal voedingen ‘s nachts Doorslapen
0 – 6 weken 2 – 4 2 – 6 uur
6 weken – 4 maanden 2 4 – 8 uur
4 – 6 maanden 1 – 2 4 – 8 uur
7 – 10 maanden 0 – 1 8 – 12 uur
12 maanden 0 11 – 12 uur

Dit is wat een kindje lichamelijk aankan en waar je naar toe kan werken. Dit is een gemiddelde, als jij meer of minder voeding wil geven dan ben je daar volledig vrij in. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je gezin.

Om doorslapen te stimuleren wil je in ieder geval je kindje zoveel mogelijk voeding overdag geven. Let er dus op dat je overdag niet te lang tussen voedingen laat. Je kan vervolgens nachtvoedingen gaan afbouwen. Hoe je dit doet lees je in het e-book Slaap 4 maanden – 2 jaar.

Borstvoeding of flesvoeding

Er wordt vaak gedacht dat flesvoeding er aan bijdraagt dat een kindje beter en langer slaapt, dit is een fabel. In de praktijk zie ik net zo veel goede en slechte slapers met flesvoeding als borstvoeding. Sterker nog, borstvoeding bevat op verschillende momenten van de dag steeds andere voedingsstoffen. ’S Avonds zitten er stofjes in de borstvoeding die voor zowel moeder als kind bijdragen aan goed in- en doorslapen. Super bijzonder!

Waarom slapen kindjes soms dan toch beter met flesvoeding? Dat leg ik je graag uit. Bij flesvoeding is er vanwege het maximaal aantal milliliter meestal een vaster ritme dan bij borstvoeding, dat kan er aan bijdragen dat je kindje makkelijker slaapt. Het is daarnaast duidelijker wat jouw kindje binnen heeft gekregen, waardoor je de zekerheid hebt dat het slechte slapen niet door te weinig voeding komt. Toch is dit ook net zo goed te realiseren met borstvoeding, vertrouw daar dus op en maak de switch naar flesvoeding niet omdat je verwacht dat het slapen dan zal verbeteren. Slapen kan, zowel met borst- als flesvoeding, goed of minder goed gaan.

Mijn ervaring met borstvoeding en flesvoeding

Het is bekend dat borstvoeding de beste voeding is voor kindjes, maar ik begrijp heel goed dat er ouders zijn die kiezen voor flesvoeding als de borstvoeding niet lukt of niet goed voelt. Alles is goed, zo lang het voor jullie werkt. Zelf heb ik bij Job drie maanden borstvoeding gegeven en ben ik daarna overgegaan op flesvoeding. Ik had last van overproductie, wat klinkt als een luxe maar in werkelijkheid heel zwaar was. Aanleggen was lastig en mijn toeschietreflex was heftig waardoor Job heel onrustig dronk. Flesvoeding gaf rust, waardoor er ook meer ontspanning en energie in ons gezin kwam. Toch heeft de overgang van borst- naar flesvoeding niet bijgedragen aan beter slapen. Dat gebeurde pas nadat ik actief aan de slag ben gegaan met het verbeteren van zijn slaapgedrag.

Op dit moment geef ik alweer ruim twee maanden borstvoeding en ben ik voorlopig niet van plan te stoppen, het gaat over het algemeen heel makkelijk en fijn. Fleur sliep met zeven weken soms al nachten door van 22:00 tot 7:00 uur, volledig op borstvoeding. Heel fijn! Als het zo door gaat probeer ik de zes maanden borstvoeding zeker vol te maken.

Iedere situatie is uniek en jij bepaalt zelf wat voor jouw gezin passend is. Of dat nou borstvoeding, flesvoeding van koeien, flesvoeding van geiten, gekolfde voeding of iets anders passends is: YOU DO YOU! Toch adviseer ik je om altijd in gesprek te gaan met een consultatiebureau of slaapcoach, voordat je borstvoeding vanuit slaap-overwegingen definitief aan de kant zet.

Wil jij ook werken aan de slaapvaardigheden van je kindje?

Plan dan nu een kennismakingsgesprek in om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Ik help je graag! Ga je liever zelfstandig aan de slag? Kijk dan eens naar de e-books.