Een langer middagdutje stimuleren - Little Sleepers


Little Sleepers



Een langer middagdutje stimuleren

Een langer middagdutje stimuleren

Wat mij betreft is het middagdutje het belangrijkste dutje van de dag, als je mijn e-books hebt gelezen of als ik jou persoonlijk heb begeleid dan weet je dit vast al! Een langer middagdutje stimuleren is belangrijk om een goede balans in de dag te hebben. Het middagdutje kan daarnaast een heerlijk moment zijn voor jou als papa of mama om lekker te ontspannen. In deze blog leg ik je uit waarom het middagdutje zo belangrijk is en wat je kan doen om een langer middagdutje te stimuleren.

Vanaf wanneer is een langer middagdutje belangrijk?

Bij de meeste kinderen ontstaat rond de leeftijd van 3 a 4 maanden wat meer ritme en structuur in de dag. Dutjes worden steeds vaker gekoppeld en hazenslaapjes (dutjes van maximaal 45 minuten) worden hopelijk wat meer verleden tijd. Een leeftijd van vier maanden is dan ook de ideale leeftijd om te gaan werken aan een langer middagdutje.

Waarom een langer middagdutje stimuleren

Het middagdutje blijft het langste in stand van alle dutjes. Vanaf de leeftijd van vier maanden doen de meeste kinderen drie dutjes. Tussen de leeftijd van zes en acht maanden vervalt het derde dutje meestal. Op de leeftijd van 18 maanden vervalt het ochtenddutje. Het middagdutje blijft daarbij in stand tot de leeftijd van ongeveer drie jaar. Sommige kindjes laten het dutje eerder vervallen en andere kinderen hebben op latere leeftijd nog steeds behoefte aan een dutje, dat verschilt per kindje. Omdat het middagdutje zo lang in stand blijft is het heel praktisch om er voor te zorgen dat dit het langere dutje is.

Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. Een langere periode van slaap op de dag is belangrijk omdat er dan kwalitatief betere en herstellende slaap is dan bij een kort dutje. Als er slaapcyclussen (die bij kinderen 45 minuten duren) worden gekoppeld komen kinderen in een diepere slaap waardoor ze uitgerust en fit zijn, dit is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Een langer dutje draagt daardoor uiteindelijk bij aan beter eten, vrolijker zijn en goed kunnen groeien.

Een langer middagdutje zorgt voor een goede balans op de dag. Als er ‘s ochtends (te) lang wordt geslapen is de kans aanwezig dat je kindje dat ‘s middags niet meer doet en bij bedtijd oververmoeid is. Een langer dutje aan het einde van de middag zal er voor zorgen dat je kindje bij bedtijd juist niet moe genoeg is om de nacht goed te kunnen doorslapen. De kans is daarmee uiteindelijk groter dat het dag- en nachtritme dan niet helemaal klopt en de avonden of nachten onrustig blijven. Een langer middagdutje zorgt er dus voor dat je kindje bij bedtijd ‘s avonds moe genoeg, maar niet té moe is.

Wat is het beste tijdstip?

Het beste tijdstip om een middagdutje te starten ligt ergens tussen 11.30 en 13.00 uur. Dit is volledig afhankelijk van het tijdstip waarop je opstaat, de lengte van het ochtenddutje en de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. In principe adviseer ik om het middagdutje tot maximaal 15.00 uur te laten duren. Deze periode valt binnen het natuurlijk ritme van je kindje en het is een optimaal tijdstip als het gaat om dagindeling en de aanmaak van de juiste slaaphormonen. Tot aan de leeftijd van acht maanden zijn wakkertijden en slaapsignalen het belangrijkste om je dagindeling te bepalen. Bij de overgang naar twee dutjes adviseer ik volgens het 2-3-4 ritme de dag in te delen. Vind je het lastig om te bepalen hoe zo’n ritme er dan uit ziet? Dan adviseer ik je het e-book Voorbeeldritmes 0-5 jaar te kopen zodat je houvast hebt.

Hoe je een langer middagdutje kan stimuleren

Doet jouw kindje nog geen langer middagdutje en lukt het niet om in een goed ritme te komen? De eerste stap om dutjes te koppelen is meestal de vaardigheid om zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Als je kindje nog niet zelfstandig in slaap kan vallen dan zal het lastiger zijn om dutjes te koppelen en in een diepe slaap te komen. Je kindje wordt dan na een slaapcyclus van ongeveer 45 minuten wakker en heeft jou nodig om weer verder te kunnen slapen. Als dat lukt met jouw hulp en je op die moment een langer dutje kan creëren dan is dat natuurlijk top, maar als het lastig blijft om een dutje te verlengen kan het helpen om te gaan oefenen met zelfstandig in slaap vallen. Het oefenen om zelfstandig in slaap te vallen doe je door middel van een slaapmethode waarbij je je kindje wakker weglegt. Je kan er genoeg op internet vinden, maar als je verzekerd wil zijn van het beste resultaat adviseer ik je om dat te doen met behulp van een ervaren slaapcoach. Een slaapmethode werkt het beste en snelste als de basis (slaapgewoonten, slaapomgeving, ritme etc.) klopt en goed is.

Lang uitslapen na 8.00 uur of een te lang ochtenddutje kan er aan bijdragen dat je kindje geen langer middagdutje doet. Daarnaast kan uitslapen of een (te) lang ochtenddutje er voor zorgen dat de avonden tussen 19.00 – 23.00 uur onrustig zijn. Je kindje heeft dan een omgedraaid ritme waarbij de nacht verlengd wordt in de ochtend. Het kan daarom soms helpen om je kindje wakker te maken voor 7.30 uur en bij het ochtenddutje. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kan je het ochtenddutje vanaf de leeftijd van vier maanden inkorten naar een uur, 45 minuten of zelfs een half uur als je kindje ‘s middags lastig slaapt. Doe dit altijd in kleine stapjes van 10-15 minuten per dag en geef je kindje minimaal een week de tijd om aan de aanpassing te wennen voordat je beslist of het effect heeft of niet.

Tijdens het middagdutje

Is het je gelukt om je kindje langer te laten slapen ‘s middags? YES! Ik ben trots op je, dat is hartstikke fijn. Hopelijk merk je snel de positieve effecten, zoals meer ritme in de dag en een vrolijker kindje. Ook kan het goed zijn dat de nachten opeens beter gaan en je kindje rustiger of langer slaapt ‘s nachts. Probeer tijdens het middagdutje zelf ook rust te nemen. De eerste maanden met een jong kindje kunnen heel intensief zijn en je hebt je rust hard nodig. Mijn advies is om niet te gaan schoonmaken of intensieve taken te gaan doen, maar tijdens dit moment lekker op de bank te gaan liggen met een kop (warme!) koffie of thee. Geniet van de ontspanning en het moment voor jezelf. Wij plannen, ook in de weekenden, altijd om het middagdutje van Job heen. Hij doet nog één dutje van ongeveer 1 – 1.5 uur op de leeftijd van 28 maanden en dat is voor ons allemaal een moment voor rust, zeker nu ik weer zwanger ben.

Als je kindje geen langer middagdutje wil doen

Een langer middagdutje is goed voor de balans op de dag en de gezondheid van je kindje. Het is daarnaast een fijne basis voor de momenten dat er dutjes verdwijnen op latere leeftijd. De meeste kindjes doen een langer middagdutje tot de leeftijd van 2.-5 – 3.5 jaar. Als je kindje geen langer middagdutje wil doen dan is de kans groot dat dit ligt aan de overige dutjes of de vaardigheid om zelfstandig in slaap te vallen, probeer je hiervan bewust te zijn en actief mee te gaan oefenen. Je kan dit doen door middel van het e-book met voorbeeldritmes 0-5 jaar of met begeleiding van een kinderslaapcoach. Vind je het fijn om te horen wat ik voor jou kan betekenen hierin? Dan raad ik je aan om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen met me.