Slapen bij de opvang - Little Sleepers


Little SleepersSlapen bij de opvang

Tips wennen bij Kinderdagverblijf

Slapen bij de opvang, het is een veelbesproken onderwerp in mijn coachingstrajecten. Regelmatig geef ik trainingen aan pedagogisch professionals in de kinderopvang. Ik vind dat onwijs leuk om te doen, de vraag naar slaap-informatie groeit niet alleen bij ouders.⁣ Ook professionals zien de waarde van slaapkennis steeds meer in. De laatste tijd merk ik wel een verschuiving. Waar ik twee jaar geleden vooral presentaties gaf over een goede slaapbasis en ritme, gaat het nu vaak over de wensen van ouders in combinatie met de mogelijkheden van de kinderopvang.⁣ In deze blog neem ik je mee in mijn visie hierop.

Mijn achtergrond

Ik heb jarenlang in de kinderopvang gewerkt. Vanuit mijn pedagogische opleiding ben ik hier al snel ingerold. Ik heb op verschillende locaties mogen werken, met kindjes van 0-12 jaar. Denk dan aan een (medisch) kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. Hoewel ik het geweldig vond om te doen, vond ik er niet genoeg uitdaging in om dat voor de rest van mijn leven te blijven doen. Een strategischere functie met veel afwisseling past beter bij me (hallo ondernemerschap!).

De ontwikkeling van jonge kinderen heeft me wel altijd geïnteresseerd. De eerste 1000 dagen, de invloed van opvoeding op de rest van je leven en het psychologische aspect van ouderschap en opvoeding vind ik mega interessant. Los daarvan heb ik ook een grote voorkeur voor praktische opvoeding. Ik geloof er 100% in dat wij als ouders de kaders bepalen, waarbinnen onze kinderen zichzelf kunnen zijn. Volledig de behoeftes van je kindje volgen is niet voor mij weggelegd en zie ik in de praktijk vaak fout gaan. Het sturing geven aan ritme, stellen van grenzen en duidelijke kaders past bij mij.

Vandaar ook mijn werk als slaapcoach, dit sluit hier 100% bij aan. Toen ik zelf moeder werd realiseerde ik me dat ik ontzettend weinig wist over slaap. Vanuit mijn eerdere werkervaring én alle kennis die ik tot me kreeg tijdens mijn zwangerschap wist ik al veel over ontwikkeling, voeding en bevallen. Over slaap wist ik niets, en dat terwijl er inmiddels zoveel over bekend is. Het is dan ook mijn missie om algemene slaapkennis zoveel mogelijk te verspreiden op een laagdrempelige manier. Dat doe ik door middel van e-books, webinars, cursussen en 1:1 coaching.

Slapen thuis vs. slapen bij de opvang

Als ouders aan de slag gaan met het verbeteren van het slaappatroon van hun kindje, dan ontstaat er vaak een krampachtige manier van handelen. Het ritme moet overal 100% identiek zijn. Als iets thuis werkt, dan wordt dat overal gekopieerd. Een dag naar de opvang, een nachtje uit logeren of een latere bedtijd roept direct spanning op. Want wat als je alles weer in de war gooit?

Bij de opvang is er echter een ander ritme dan thuis. Ook al is ieder kind daar uniek, er is ook zoiets als een groepsproces en groepsdynamiek. Wil jij daarin iets heel anders voor jouw kindje? Dan is dat om meerdere redenen niet fijn.⁣ Bijvoorbeeld als jouw kindje op bed ligt, terwijl de rest aan tafel zit te lunchen. Of wanneer jouw kindje niet vrolijk kan spelen en overprikkeld thuis komt, omdat je hetzelfde aantal slaapuren wilt als thuis.⁣

Wat ik je wil meegeven over slapen bij de opvang

Een dag bij de opvang is qua prikkelverwerking niet te vergelijken met een dag thuis. Het is dus super normaal als kindjes meer, minder of op andere tijden slapen bij de opvang. ⁣Ik wil je dan ook meegeven om goed na te denken wat voor jou kindje fijn is. Is dat echt 100% het ritme aanhouden? Of kan je ook wat meer loslaten wat daar gebeurt, zodat de medewerkers de beslissing maken en jouw kindje in de flow van de groep mee kan?⁣

Als je basis thuis goed is, dan zullen de nachten niet veel anders zijn na een dag bij de opvang. Werk dus vooral zoveel mogelijk thuis aan het verbeteren van slaap, maar leg bij de opvang wel uit wat voor jouw kindje het beste werkt.⁣

Heb jij hulp nodig?

Ik help jou graag om het juiste ritme te vinden bij je kindje. Als dat je thuis lukt, is de kans groot dat dit ritme (of een soortgelijk ritme) ook gaat werken bij de opvang. Maar de kans wordt ook groter dat jouw kindje altijd goed slaapt, ongeacht wat er op de opvang gebeurt. Je kindje ontwikkelt namelijk een soort buffer, waarbij ander slaapgedrag prima opgevangen wordt. De nachten zullen grotendeels hetzelfde blijven, als het ritme overdag incidenteel anders is.

Met 1:1 coaching kijk ik samen met jou naar de slaapbasis, het ritme en de slaapvaardigheden van je kindje. In drie weken tijd creëren we voor jou een fijne oplossing en ook de zes maanden daarna blijf ik nog bereikbaar voor je. Zo ben je verzekerd van een snel en duurzaam resultaat. Iets voor jou? Kijk op www.littlesleepers.nl/coaching