Tips voor langer middagdutje - Little Sleepers


Little Sleepers



Tips voor langer middagdutje

Tips voor middagdutje

Een langer middagdutje, wie mij al een tijdje volgt weet dat hier groot fan van ben. Het is niet altijd eenvoudig om je kindje een langer middagdutje te laten doen. In deze blog leg ik je uit waarom dat middagdutje zo belangrijk is en geef ik je tips.

Wanneer starten

De eerste weken in het leven van je kindje is er meestal nog geen ritme. Dit is heel normaal. De nachten zijn gebroken, de dutjes onregelmatig en je leeft van voeding tot voeding. Meestal ontstaat er rond de leeftijd van drie à vier maanden wat meer ritme. Dit is dan ook het ideale moment om aan een langer middagdutje te gaan werken. Je mag verwachten dat je kindje rond de leeftijd van zes maanden een vast en stabiel ritme heeft en een lang middagdutje kan doen.

Hoe laat is een middagdutje

Met een middagdutje bedoel ik het dutje dat na de lunch plaatsvindt. De starttijd kan daarbij ergens tussen 11:30 – 14:00 uur liggen, afhankelijk van de leeftijd en het ritme van je kindje. Zo doet een kindje van vier à vijf maanden meestal een vroeger middagdutje rond 11:30 – 12:00 uur. Een kindje van zeven à acht maanden zal het middagdutje meer rond 13:00 – 13:30 uur starten.

Het ideale tijdstip wordt onder andere bepaald door de tijd van opstaan, het tijdstip van het ochtenddutje en de lengte van het ochtenddutje. Maar ook door de wakkertijd van jouw kindje op dat moment. Bekijk vooral eens het e-book met voorbeeldritmes voor 0-5 jaar als je wilt weten welk ritme van voeding en slaap ik adviseer per leeftijd.

Hoe lang is een middagdutje

Bij voorkeur is het middagdutje het langste dutje van de dag. Maar ook dit is weer sterk afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Een kindje van vier maanden heeft bijvoorbeeld zo’n drie tot vier uur slaap op een dag nodig. Een kindje van 16 maanden oud heeft voldoende aan twee uur. In mijn gratis e-book vind je onder andere een handig overzicht met de totale slaapuren die overdag goed zijn voor je kindje.

Waarom een langer middagdutje

Een langer middagdutje heeft meerdere voordelen. Allereerst is het fijn voor een goede balans op de dag. Het zorgt ervoor dat er einde dag een goede wakkertijd aangehouden kan worden. Het haalt slaapdruk weg van de ochtend, je kindje heeft echt even de tijd om goed tot rust te komen. Als je kindje ‘s middags relatief weinig slaapt, is de kans op (over)vermoeidheid groter. Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat het in slaap vallen lastiger gaat en dat de nachten onrustig zijn. Daarentegen kan veel slaap op het einde van de middag (bijvoorbeeld tussen 15:00 – 19:00 uur) hetzelfde veroorzaken. De slaapdruk wordt dan onvoldoende opgebouwd om een goede nacht te kunnen slapen.

Los van de balans op de dag, is een langer middagdutje ook praktisch. Dit dutje blijft het langste aanwezig. Als je kindje rond de leeftijd van 8 maanden naar een ritme van twee dutjes gaat, is er bij voorkeur nog steeds een lang middagdutje. Als je kindje rond de leeftijd van 18 maanden overgaat op één dutje, blijft dit lang middagdutje. Het middagdutje vervalt meestal helemaal rond de leeftijd van drie jaar. Dit kan enorm variëren, sommige kindjes zijn er eerder aan toe en sommige kindjes later.

Tips voor langer middagdutje

Het is niet altijd makkelijk om je kindje een langer middagdutje te laten doen, daarom geef ik je graag een paar tips. Het is allereerst belangrijk dat je timing klopt. Zorg voor een goede wakkertijd tussen de dutjes. Een te lange wakkertijd zorgt voor oververmoeidheid, dat kan een kort dutje als gevolg hebben. Daarentegen is een te korte wakkertijd ook niet goed. Hiermee wordt de slaapdruk onvoldoende opgebouwd. Vanaf de leeftijd van 8 maanden adviseer ik echt een vast tijdstip aan te houden voor het middagdutje. Je mag dan in het ritme wat meer naar vastere tijden toewerken.

Als je kindje het lastig vindt om een langer middagdutje te doen, dan kan het handig zijn om het ochtenddutje in te korten. Slaapt jouw kindje bijvoorbeeld 1.5 tot 2 uur ‘s ochtends en maar een half uurtje ‘s middags? Breng dan het ochtenddutje terug naar 30-45 minuten om te zien of dit effect heeft. Dit kan zelfs al werken als jouw kindje een dutje doet van een uur en ‘s middags ook maar op een uur komt. Door het ochtenddutje dan terug te brengen naar een halfuur, is de kans groot dat het middagdutje 1.5 uur lang wordt.

Als bovenstaande tips onvoldoende effect hebben, kan het goed zijn om het middagdutje te verlengen. Dat doe je door je kindje te troosten of een slaapmethode toe te passen. Geef je kindje bijvoorbeeld weer even de speen of blijf even naast het bedje zitten. Lukt dit niet? Dan kan je er voor kiezen om meer ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld door je kindje te wiegen of even op schoot te nemen. Zodra het middagdutje op die manier stabieler wordt in lengte, kan je de hulp bij het verlengen weer rustig afbouwen. Het is altijd goed om een paar minuten af te wachten als je kindje snel wakker wordt bij het middagdutje. De kans is groot dat je kindje binnen 10 minuten opnieuw zelf in slaap valt.

Aan de slag

Wil jij het ideale middagdutje voor je kindje creëren en kan je daar mijn hulp wel bij gebruiken? Kijk dan eens bij de Sleep Academy. Samen met andere ouders ga jij in 21 dagen tijd aan de slag om meer rust in je gezin terug te krijgen.