Vanaf wanneer wakkertijden aanhouden - Little Sleepers


Little Sleepers



Productcategorieën

  • Er bestaan geen productcategorieën.

Vanaf wanneer wakkertijden aanhouden

Vanaf wanneer wakkertijden aanhouden

Wakkertijden, het is een term waar je al snel mee in aanraking komt als je meer wilt leren over slaap bij jonge kinderen. Je gaat googelen naar slaap bij jonge baby’s en komt achter dit fenomeen. Als slaapcoach werk ik graag met wakkertijden. In deze blog leg ik je uit wat een wakkertijd is en wat belangrijk is als je dit gaat gebruiken.

Wat zijn wakkertijden

De wakkertijd is een maximale tijd dat een kindje wakker kan zijn tussen slaapmomenten door. Voor een pasgeboren baby is het bijvoorbeeld 45 minuten, voor een kindje van zes maanden ligt de wakkertijd op 2.5 uur. De wakkertijd wordt gebaseerd op de leeftijd van een kind. Hiermee houd je rekening met de gecorrigeerde leeftijd. Dit is eigenlijk de fysieke leeftijd van het kindje, waarbij je uitgaat van de uitgerekende datum. Houd er rekening mee dat een wakkertijd altijd een maximale tijd is.

Het begrip wakkertijden is nog niet wetenschappelijk onderzocht, maar gebaseerd op praktijkervaring. Er zijn verschillende theorieën en gedachtes en niet iedere instantie of organisatie adviseert dezelfde wakkertijden. De wakkertijden die ik adviseer vind je in mijn gratis e-book. Deze wakkertijden komen uit mijn opleiding tot slaapcoach en zijn tevens gebaseerd op de praktijkervaring die ik inmiddels heb met het adviseren van meer dan 750 gezinnen.

Wat wordt gerekend als wakkertijd

Veel ouders vragen aan mij wat wordt gerekend als wakkertijd. De wakkertijd houd je aan vanaf het moment dat je kindje wakker is, dus niet wanneer je je kindje uit bed haalt. Is je kindje bijvoorbeeld om 6:00 uur ‘s ochtends wakker, maar ligt je kindje op bed? Dan geldt de wakkertijd vanaf 6:00 uur. Je wilt je kindje voor het einde van de wakkertijd weer in bed hebben. Past bij jouw kindje bijvoorbeeld een wakkertijd van 2.5 uur en was je kindje om 6:00 uur wakker? Dan wil je je kindje het liefst uiterlijk om 8:30 uur weer slapend hebben. Dat betekent dat het bedtijdritueel al voor deze tijd mag starten. Zie je eerder slaapsignalen? Dan leg je je kindje eerder op bed. Ook als jouw kindje een (te) kort dutje heeft gedaan, adviseer ik de wakkertijd die daarop volgt kort te houden. In de newborncursus (0 – 4 maanden) vertel ik je alles over het herkennen van (vroege) slaapsignalen.

Wat is het risico van een te lange wakkertijd?

Bij een te lange wakkertijd is er kans op (over)vermoeidheid. Dat kan onder andere bijdragen aan:

  • Lastig in slaap vallen.
  • Onrustig slapen.
  • Kort slapen (hazenslaapjes van 20-30 minuten).
  • Ontevreden wakker worden.

Zeker bij jonge baby’s zorgt een te lange wakkertijd vrijwel altijd voor oververmoeidheid, dat is iets wat je wil voorkomen. Als dutjes onrustiger zijn, dan worden nachten meestal ook onrustiger. En als de nachten onrustig zijn, dan is een ontspannen en goed ritme overdag vaak lastig. Als jouw baby een langere wakkertijd aan kan, vrolijk is en goed slaapt; dan is het niet perse nodig om iets om te veranderen. Gebruik de wakkertijd dus vooral als een leidraad en als houvast.

Op welke leeftijden zijn wakkertijden belangrijk

Direct vanaf de geboorte kan je rekening houden met wakkertijden. De wakkertijd wordt vrijwel iedere week langer, in het eerste jaar zijn er grote sprongen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder belangrijk de wakkertijd wordt. Ik adviseer altijd tot de leeftijd van één jaar rekening te houden met wakkertijden. Vanaf de leeftijd van één jaar adviseer ik vooral te focussen op een stabiel ritme, met vaste tijdstippen en lengte van dutjes. De wakkertijd wordt dan minder belangrijk en er kunnen wat meer grenzen worden opgezocht. Bijvoorbeeld in kindjes wat langer wakker houden, of het ritme wat ‘rekken’ waar nodig. Op de leeftijd van drie jaar vervalt meestal het middagdutje. Dan ontstaat er eigenlijk één lange wakkertijd van ongeveer 11-12 uur.

Struggle jij met ritme?

Ik wil je graag helpen. Als je kindje jonger is dan vier maanden, dan adviseer ik je om de newborncursus te doen. Hierin leer je alles over wakkertijden en het herkennen van de juiste slaapsignalen. Eén keer per maand is er een spreekuur via WhatsApp, waarin je mij al je vragen over ritme kan stellen via een persoonlijk bericht.

Als je kindje ouders id dan vier maanden, dan adviseer ik je mee te doen aan de Sleep Academy. Een uniek groepstraject van 21 dagen waarin je ontzettend veel leert over het leggen van een goede slaapbasis, het creëren van een fijn ritme en het aanleren van slaapvaardigheden bij je kindje. Er zit een stuk 1:1 advies in, in de vorm van een logboekcheck. Super waardevol én persoonlijk, dit is echt het hoogtepunt van het traject. Als jij liever 100% persoonlijk advies krijgt, dan is het 1:1 coachingtraject iets voor jou. Hierin ben je verzekerd van een snel en duurzaam resultaat.