Voedingen splitsen, hoe doe je dat? - Little Sleepers


Little Sleepers



Voedingen splitsen, hoe doe je dat?

Voedingen splitsen
Voedingen splitsen kan handig zijn bij jonge baby’s. Baby’s krijgen in het eerste levensjaar meerdere melkvoedingen, maar soms kom je niet helemaal in een goed ritme. Het splitsen van voedingen kan je daar enorm bij helpen. In deze blog lees je wat de reden daarvan is en hoe je dit doet.

Waarom voedingen splitsen

Het splitsen van voedingen kan enorm ondersteunen bij het lang en diep slapen. Als je kindje een volle buik heeft, dan is de kans groter dat je kindje lang kan slapen. Daarnaast helpt het ook om je zelfverzekerder te laten voelen. Je hoeft niet te twijfelen of je kindje wakker wordt van honger. Dat kan helpen om meer rust en ritme in de dag te vinden.

Voor welke leeftijd handig

Voedingen splitsen is vooral bedoeld voor kinderen die nog volledig afhankelijk zijn van melkvoeding. Dus flesvoeding of borstvoeding. Zodra kinderen vaste voedingen krijgen, kan je voedingen wat makkelijker afbouwen of opschuiven. Voedingen splitsen wordt dus voornamelijk gedaan bij baby’s in de leeftijd van 0 tot 6 maanden, afhankelijk van de leeftijd waarop je met vaste voeding begint.

Voedingen splitsen: voorbeeld 1

Je kindje is 10:00 uur wakker geworden, heeft al een beetje trek en zou rond 12:00 uur weer naar bed gaan voor het volgende dutje.
 
Wat je dan kan doen, is een deel van de voeding geven rond 10:15 uur en een tweede deel rond 11:45. In het geval van flesvoeding geef je bijvoorbeeld bij het eerste deel 120 ml en voor het (hopelijk lange) dutje nog eens 60 ml. In het geval van borstvoeding is er natuurlijk geen limiet aan het aantal ml/minuten dat je borstvoeding geeft.

Voedingen splitsen: voorbeeld 2

Ook aan het einde van de dag kan het splitsen van voedingen helpen. Bijvoorbeeld als je kindje rond 17:00 uur toe is aan een melkvoeding, maar rond 18:15 naar bed gaat.
Geef 50% van de voeding om 17:00 uur en de andere helft vlak voor bedtijd. Of geef een volledige borstvoeding om 17:00 uur en een ‘top-up-feed’ om het buikje van je kindje goed gevuld te krijgen rond 18:15 uur.

Hoeveel milliliter geef je?

Je kan hier een beetje mee spelen. Het ene kindje kan makkelijker met een kleine voeding doen, dan het andere kindje. Ook het aantal milliliter flesvoeding of minuten borstvoeding is variabel. Doe vooral wat voor jou werkt en handig is.

Meer hulp nodig?

Dan is de newborncursus echt iets voor jou. In deze cursus leer je álles wat je moet weten over voeding en slaap in de leeftijd van 0 – 4 maanden. Daarnaast kan je één keer per maand bij me terecht voor persoonlijk advies op WhatsApp. Zo worden al jouw vragen snel beantwoord en leg je een mega goede basis. Bekijk alle informatie over de newborncursus hier.