Welke slaapmethode is het beste - Little Sleepers


Little Sleepers



Welke slaapmethode is het beste

Welke slaapmethode is het beste

Welke slaapmethode is het beste, dat is de vraag die ouders regelmatig aan mij stellen. En het antwoord daarop is niet zo simpel. Het verbeteren van slaap kan namelijk best eens ingewikkeld zijn. In deze blog leg ik je uit hoe je op een praktische en liefdevolle manier het slaappatroon van je kindje kan verbeteren. En ik geef antwoord op de vraag: Welke slaapmethode is het beste?

Meerdere methodes

Er zijn meerdere methodes te vinden als het gaat om het verbeteren van slaap, en iedere methode heeft weer zijn eigen werkwijze. In de basis werken de meeste slaapcoaches echter hetzelfde. Er wordt gekeken naar onder andere wakkertijden, hoe je kindje in slaap valt en op welke manier je op korte termijn wat meer rust kan creëren.

Veel ouders vragen zich af welke slaapmethode het beste is. Ik werk zelf niet perse met één methode, maar met meerdere methodes. Van het in slaap voeden van je kindje, tot er naast blijven zitten of kiezen voor wat meer fysieke afstand als je kindje onrustig is. Het is allemaal goed, kies iets wat bij jou past.

Het is ontzettend persoonlijk welke slaapmethode voor jou gezin het beste is. Ben je compleet uitgeput van alle gebroken nachten, en zit je tegen een postnatale depressie aan of er zelfs midden in? Dan is een methode die fysiek niet te intensief is erg belangrijk. Een snelle oplossing kan dan heel belangrijk zijn, voor de gezondheid van iedereen. Heb je alle tijd, rust en energie? Dan kies je bij voorkeur voor een wat rustigere of liefdevollere methode.

Niet alleen jouw eigen mogelijkheden zijn belangrijk, maar het temperament van je kindje speelt een hele grote rol. Er zijn kindjes die veel fysiek contact en emotionele nabijheid nodig hebben, maar er zijn ook kindjes die met wat meer afstand sneller tot rust komen.

Drie stappen

Hoewel ik niet volgens een vaste methode werk, gebruik ik wel drie concrete stappen in mijn werkwijze. Deze stappen zijn als volgt:

𝟏. 𝐃𝐞 𝐬𝐥𝐚𝐚𝐩𝐛𝐚𝐬𝐢𝐬
Denk dan aan de slaapkamer, kleding, voeding en een fijn bedtijdritueel. Zit hierin iets wat beter kan, of wat onrust kan veroorzaken?⁣

𝟐. 𝐑𝐢𝐭𝐦𝐞
Wakkertijden, dutjes, vroeg wakker worden, hazenslaapjes. Wat gebeurt er, en wat kan het beste anders?⁣

𝟑. 𝐒𝐥𝐚𝐚𝐩𝐯𝐚𝐚𝐫𝐝𝐢𝐠𝐡𝐞𝐝𝐞𝐧
Welke slaapmethode zijn er, en welke past bij jou en je gezin? Hoe gebruik je die? Kan jouw kindje zelfstandig in slaap vallen? En HOE leer je jouw kindje langere dutjes doen, of langer slapen ‘s ochtends? ⁣

Wat mij betreft is dit de manier om het slaappatroon van je kindje te verbeteren.

Maak een slaapplan

Zodra je alle kennis hebt verzameld over de drie bovenstaande stappen, kan jij jouw eigen slaapplan maken. Je beschrijft daarin eerst je huidige basis, wat er beter kan op dat gebied. Vervolgens analyseer je het ritme. Je kan de wakkertijden, aantal dutjes en totale slaapuren per leeftijd vinden in mijn gratis e-book. Op die manier kan je al een plan maken om wat aanpassingen in het ritme te doen. Wil je wat meer houvast? Dan is het e-book met voorbeeldritmes super geschikt.

Als laatste ga je werken aan de slaapvaardigheden van je kindje. Realiseer je dat deze stap niet genomen kan worden, als je basis of het ritme niet goed is. Er zijn genoeg slaapmethodes op internet te vinden en als je de eerste twee stappen goed hebt gedaan, dan werken ze allemaal. Kies iets wat bij jou past, en waar je je goed bij voelt.

Sleep Academy

Wil je nou meer weten over al die onderwerpen vanuit de drie stappen, en jouw eigen plan maken? Heb je geen zin om alles op te zoeken in e-books en via Google? Dan is de Sleep Academy helemaal jouw ding. ⁣Hierin vind je namelijk een online leeromgeving met 21 video’s. In drie weken tijd behandelen we de bovenstaande drie stappen. Iedere week een nieuwe stap, iedere dag een nieuwe video.⁣ Natuurlijk kan je al je vragen over deze onderwerpen stellen via de wekelijkse Q&A en krijg je ook 1:1 feedback op jouw logboek. Zo weet je zeker dat je goed zit.⁣

De eerstvolgende editie start op 7 november 2022, maar er start iedere maand een nieuwe groep. Ben jij erbij? Klik hier voor meer informatie.