Wanneer starten met slaapcoaching - Little Sleepers


Little Sleepers



Wanneer starten met slaapcoaching

Wanneer starten met slaapcoaching

Wanneer kan je het beste starten met slaapcoaching. Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Er zijn een aantal reden om met slaapcoaching te starten, daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over je doelen. In deze blog leg ik uit wat een slaapcoach is, wat goede redenen zijn om te starten, wat de beste leeftijd is om te starten met slaapcoaching en wanneer het niet handig is om te starten. Lees je mee?

Wat is slaapcoaching

Om te bepalen of je advies van een slaapcoach nodig hebt, begin ik bij de basis en leg ik je uit wat slaapcoaching is. Er zijn verschillende ideeën over wat slaapcoaching precies is. Helaas is een slaapcoach een onbeschermd beroep, en zijn er nog geen verenigingen of kwaliteitsregisters waar een slaapcoach bij kan aansluiten. Het is mede daarom dus heel lastig om te definiëren wat een slaapcoach precies doet, want iedereen mag dat zelf weten. Het is niet noodzakelijk om een opleiding of passende achtergrond te hebben.

In mijn visie helpt een (kinder-)slaapcoach ouders, om de slaap van hun kind(eren) te verbeteren. Bijvoorbeeld bij (extreem) gebroken nachten, vroeg wakker worden, oververmoeidheid en het wel of niet geven van nachtvoedingen. Dit kan in de vorm van een eenvoudig advies zijn, maar er kan ook langer begeleid worden. De problemen kunnen relatief eenvoudig zijn, maar ook heel complex. In mijn geval geef ik hulp via e-books, webinars, cursussen en 1:1 coaching.

Het belangrijkste werkt van een slaapcoach is dus kennisoverdracht. Het aanleren van goede slaapgewoontes aan de ouders van kinderen. De ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het toepassen van deze kennis, en het veranderen van het gedrag of patroon van hun kinderen.

Waarom kies je voor slaapcoaching?

Ouders kiezen voor slaapcoaching om meerdere redenen. De doelen zijn meestal het creëren van ritme, of het leren zelfstandig in slaap vallen. Uiteindelijk wil je hiermee bereiken dat er meer rust in je gezin komt, en dat de fysieke en mentale gezondheid van zowel ouder als kind worden verbeterd. Als je wilt weten of slaapcoaching schadelijk is, dan lees je het beste deze blog.

Helaas vindt niet iedere ouder voldoende steun bij een huisarts, consultatiebureau of omgeving. Soms ontbreekt hier de kennis om goed advies te kunnen geven, die bij ouders past. Adviezen zijn soms achterhaald, of er wordt niet gekeken naar de oorzaak van de onrust. Daarnaast heeft een slaapcoach meer tijd en aandacht voor een gezin en is hij of zij gespecialiseerd in slaap, waar een huisarts of consultatiebureau meer allround kennis heeft.

De beste leeftijd om te starten met slaapcoaching

Op iedere leeftijd kan je iets veranderen aan het slaappatroon van je kindje. In de eerste vier maanden leg je echt de basis, denk aan het inrichten van een goede slaapomgeving en het oefenen met zelfstandig in slaap vallen. Op deze leeftijd is het creëren van een fijne band, hechting en het eventueel op gang laten komen van borstvoeding het aller belangrijkste.

Vanaf de leeftijd van vier maanden kan je wat meer ritme creëren. Er komt wat meer vastigheid in de dag waardoor je bepaalde conclusies kan trekken, en een slaapcoach advies kan geven. Er zijn slaapcoaches die nog niet starten op de leeftijd van vier maanden, omdat zij van mening zijn dat de slaap nog niet genoeg ontwikkeld is. Hier ben ik het niet mee eens, ik heb al vele gezinnen succesvol mogen begeleiden in deze leeftijdscategorie. Met de eerste slaapregressie (rond de leeftijd van vier maanden) wordt er een grote sprong gemaakt in de slaapskills van je kindje. De verwachtingen bespreken we altijd in het eerste gesprek.

De ideale leeftijd voor slaapcoaching is tussen de zes en negen maanden. Dat heeft te maken met onder andere:

  • Er is al een (soort) ritme, hazenslaapjes zijn meestal verleden tijd.
  • Vaste voeding is meestal gestart en/of ontwikkeld, dus makkelijk uit te bouwen.
  • Kinderen passen zich makkelijk aan en zijn nog erg gericht op de ouders. Geen twee-is-nee fase en meestal zit je net voor de fase met verlatingsangst.

Hoe lang wacht je onrust af?

Het kan zijn dat je kindje al een tijdje in een onrustige fase zit. Een sprong, slaapregressie of tandjes? Er kan van alles zijn wat er aan bijdraagt dat je kindje niet goed slaapt. Het is altijd belangrijk om uit te sluiten of er een oorzaak of trigger is die voor het slechte slapen zorgt. Denk aan ziektes als reflux, problemen in het KNO-gebied of allergieën.

Als je zeker weet dat je kindje gezond is, maar er langer dan twee à drie weken onrust is – dan zou ik op zoek gaan naar hulp. de kans is groot dat problemen dan niet meer uit zichzelf herstellen.

Wanneer kan je beter niet starten met slaapcoaching

Slaapcoaching is niet geschikt als je het vermoeden hebt dat er medische problemen zijn die ervoor zorgen dat jouw kindje niet goed slaapt. Denk dan aan reflux, (koemelk)allergieën of problemen in het KNO-gebied. Als dit de oorzaak is van je gebroken nachten, dan zal je met een ander ritme of slaapmethode niet ver komen. Een goede slaapcoach zal medische problemen altijd zoveel mogelijk uitsluiten. Maar als je zelf al een vermoeden hebt, zorg dan dat je dit eerst met een consultatiebureau, huisarts of kinderarts bespreekt.

Tijdens een grote verandering zoals een verhuizing, het krijgen van een broertje of zusje of een vakantie is slaapcoaching niet geschikt. Trek er minimaal drie weken vooruit om je volledig te kunnen focussen op het slaapgedrag van je kindje. Daarnaast moet je er zelf ook alle tijd en energie voor hebben. Slaapcoaching vraagt veel van jou als ouder. Het veranderen van gedrag kost gemiddeld 21 dagen, zorg er voor dat je de tijd hebt.

Conclusie, wanneer starten met slaapcoaching:

  • Als je voor langere periode problemen ervaart en een oplossing wilt.
  • Als je verandering wilt.
  • Als je graag iets meer wilt weten en leren over slaap.
  • Als je meer rust wil in je gezin.
  • Alle leeftijden zijn geschikt, bij mij kun je terecht in de leeftijd van 0 tot 5 jaar voor advies.

Ben jij er klaar voor?

Kijk je er naar uit om weer eens een lang stuk slaap te pakken? Om ‘s ochtends uitgerust wakker te worden, of ‘s avonds rustig op de bank te kunnen zitten met je partner? Maak een afspraak, ik help je graag.