Baby slaapt ineens niet meer door - Little Sleepers


Little Sleepers



Baby slaapt ineens niet meer door

Baby slaapt ineens niet meer door

Je baby slaapt ineens niet meer door, hoe kan dat? Ik kan me voorstellen dat je even met je handen in het haar zit als de nachten ineens gebroken zijn, terwijl het daarvoor goed ging. Meestal is er een oorzaak aan te wijzen, als is het niet altijd makkelijk om deze direct te ontdekken. In deze blog neem ik je mee in de veelvoorkomende oorzaken en leg ik je direct uit wat je zou kunnen aanpassen om weer rustigere nachten te krijgen. 

Verschoven tijden

Vanaf de leeftijd van zes à acht weken ontstaat het circadiaans ritme, ook wel het dag- en nachtritme genoemd. Je baby zal overdag meer wakker zijn en ‘s nachts meer gaan slapen. Op deze leeftijd kunnen slaapproblemen eenvoudig ontstaan. Sommige baby’s gaan vanzelf in een fijn ritme, maar er zijn ook veel baby’s die wat meer sturing nodig hebben. Het dag- en nachtritme kan bijvoorbeeld wat omgedraaid zijn, waardoor je baby nachten van 17:00 – 5:00 of 22:00 – 10:00 uur maakt. Als je kijkt naar het natuurlijk ritme en onze meest voorkomende dagindeling en cultuur, dan is 19:00 – 7:00 meestal het handigste. Het kan daarom fijn zijn om te bekijken in welke uren jouw baby het meeste slaapt. Slaapt je baby bijvoorbeeld veel in de ochtend? Dan kan de vroege avond (tussen bedtijd en 23:00 uur) heel onrustig zijn, het ritme is dan omgedraaid.

Totale slaapuren

Iedere baby is uniek, maar er zijn bepaalde gemiddeldes als het gaat om totale slaapuren. Een baby van zes maanden heeft bijvoorbeeld genoeg aan ongeveer drie uur slaap, verdeeld over twee tot drie dutjes. Op de leeftijd van één jaar is 2.5 uur voldoende. Zit je baby daar ver onder, of juist ver boven? Dan is de kans groter dat je baby ineens niet meer doorslaapt. Een overzicht van de totale slaapuren per leeftijd vind je in mijn gratis e-book.

Slaapregressie

Baby’s ontwikkelen ontzettend veel, er zijn dan ook regelmatig onrustige fases. Noem het zoals je wilt; sprongetjes, regressies, onrust. Deze fases komen en gaan, de ene baby reageert er sterker op dan de andere. De eerste fase van onrust ontstaat meestal rond de leeftijd van vier à vijf maanden. Hierbij maakt je baby een grote sprong in de slaapontwikkeling, er komt meer ritme en dutjes worden langer. De fase voorafgaand aan deze sprong is meestal onrustig, het wordt dan ook een slaapregressie genoemd. Je baby valt lastiger in slaap, wordt vaker wakker of is onrustiger.

Het is belangrijk om in zo’n fase consistent te blijven in je aanpak. Ga niet teveel veranderen en houd je baby zeker niet langer wakker of op om zo meer slaapdruk te creëren. Meestal duurt zo’n fase maximaal één a twee weken, en ben je er daarna doorheen. Tijdens deze onrustige fases ontstaan er vaak slaapassociaties. De slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45 minuten. Na deze 45 minuten wordt een baby wakker en heeft hij of zij hetzelfde nodig als bij het in slaap vallen. Denk bij een slaapassociatie dus aan voeden, wiegen of een andere vorm van beweging. Voor het koppelen van slaapcyclussen is het oefenen met zelfstandig in slaap vallen heel fijn. Hoe je dat oefent en wat reële verwachtingen zijn in de eerste maanden lees je in mijn e-book Babyslaap 0-4 maanden.

Honger

Als jouw kindje na een voeding snel weer in slaap valt, dan is er een kans dat je kindje honger heeft. In de eerste maanden groeit je kindje ontzettend veel. Er is overdag dan ook steeds meer voeding nodig om ‘s nachts goed te kunnen doorslapen.

Ziek zijn

Kindjes die ziek zijn, hebben soms veel meer moeite met slapen. Zeker bij koorts of pijn kan goed slapen enorm lastig zijn. Kindjes hebben dan vooral behoefte aan aandacht en geborgenheid. Geef dit dan ook vooral! Wil je weten wat je het beste kan doen als je kindje ziek is? Lees dan de blog ‘Tips om een ziek kindje goed te laten slapen‘.

Baby slaapt ineens niet meer door: de conclusie!

Er zijn allerlei oorzaken te bedenken van baby’s die niet meer slapen. Hierboven heb je de meest voorkomende oorzaken gelezen. Misschien slaapt jouw baby te veel en kan je dat aanpassen. Of zit je baby waarschijnlijk in een onrustige fase en weet je nu dat je het beste consistent kan blijven in je aanpak. Er is meestal een logische verklaring te vinden als het eerst goed ging, maar opeens niet meer.

Meer hulp nodig?

Je baby slaapt ineens niet meer door, maar hopelijk na deze tips wel. Als jouw baby al een tijdje onrustig slaapt en je veel vragen hebt, dan help ik je graag om die te beantwoorden. Is een Little Sleep Package misschien geschikt voor je? Hierbij bespreken we jullie situatie én de oplossing in een videogesprek van één uur. Je kan hier een afspraak maken. Stuur me gerust een mail via tanja@littlesleepers.nl als je wilt weten wat het beste bij jouw situatie past, of plan een gratis kennismakingsgesprek. Hopelijk tot snel!